Την κινούμενη άμμο με την οποία μοιάζει η πανδημία του κορονοϊού καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διαρκώς αλλάζουν σκιαγράφησε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος και βρισκόμαστε σε ανορθόδοξο πόλεμο μαζί του σε όλο τον πλανήτη, καθώς παρατηρούνται συνεχείς αυξομειώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα και μια περιοχή μπορεί να «κοκκινίσει» από τη μία στιγμή στην άλλη.

Κωδικός “Πάσχα στο χωριό”

Για το θέμα που καίει του περισσότερους πολίτες, δηλαδή το αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις προκειμένου να γίνει η πολυπόθητη έξοδος για το Πάσχα στο χωριό, προκειμένου γονείς να ανταμώσουν ξανά με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, ο κύριος Βατόπουλος απάντησε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε με έμφαση στη διενέργεια πολλών self test.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο της Johnson&Johnson, οι πρώτες δόσεις του οποίου έρχονται σήμερα στη χώρα μας, είπε ότι οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες και είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι λιγότερες από το να σε χτυπήσει κεραυνός.

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», μίλησε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος αρχικά επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία.

Στη συνέχεια όμως υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βγούμε από τη λογική ότι όλα τα εμβόλια είναι για όλους. Για παράδειγμα, οι σπάνιες παρενέργειες που αποδίδονται στο εμβόλιο της Johnson&Johnson, εμφανίστηκαν όλες σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Άρα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη χορήγηση του σε αυτή την κατηγορία.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνουμε το Πάσχα, απάντησε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε με έμφαση στη διενέργεια πολλών self test.