Κωνσταντίνου και Ελένης: Κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου Αυτοκράτορα και της μητέρας του για την προσφορά τους στο Χριστιανισμό, στις 21 Μαΐου.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι έχουν το όνομα, Ελένη, Έλενος, Κωνσταντίνος και Κωνσταντίνα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ονομάζει τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη Ισαποστόλους επειδή προσέφεραν πολλά στον Χριστιανισμό.

Ο Κωνσταντίνος που ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας, βασίλεψε από το 306 μέχρι και το τέλος της ζωής του και λίγο πριν τον θάνατο του βαπτίστηκε χριστιανός. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του απαγόρευσε τους διωγμούς κατά των χριστιανών και με αυτόν τον τρόπο ενίσχυσε την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Το 325 συγκάλεσε την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας, η οποία ήταν καθοριστική για την πορεία του Χριστιανισμού αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του, το “Σύμβολο Πίστεως”.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του η εκκλησιαστική του συνείδηση ανθίζει. Το 337 μ.Χ αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα άγνωστης ασθένειας που πλήττουν την υγεία του σοβαρά. Τότε ο Άγιος Κωνσταντίνος καταφεύγει σε ιαματικά λουτρά χωρίς αποτέλεσμα και έπειτα αποφασίζει να επισκεφτεί το ναό των Μαρτύρων στην Ελενόπολη όπου αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του φτάνει στο τέλος της. Τότε βαπτίζεται Χριστιανός και μετά από αυτό το γεγονός δεν ξαναφορά αυτοκρατορικό χιτώνα, αλλά μόνο το λευκό ένδυμα της βάπτισης. Με αυτό αφήνει και την τελευταία του πνοή το 337 μ.Χ. Οι στρατιωτικοί μετά το θάνατο του τοποθετούν το σώμα του Αγίου σε χρυσή λάρνακα και το μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη, τοποθετώντας το σε βασιλικό οίκο.

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας στην Μικρά Ασία το 247 μ.Χ και λέγεται ότι παντρεύτηκε τον Κωνστάντιο ή υπήρξε νόμιμη παλλακίδα αυτού. Η γέννηση του Κωνσταντίνου τοποθετείται ανάμεσα στο 272 – 288 μ.Χ στη Ναϊσο της Μοισίας. Πέντε χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Χλωρός έγινε Καίσαρας από τον Διοκλητιανό και την απομάκρυνε για να παντρευτεί τη Θεοδώρα που ήταν θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος απένειμε στην μητέρα του τον τίτλο της αυγούστης, έβαλε τη μορφή της πάνω σε νόμισμα και έδωσε και το όνομα της σε μια πόλη της Βιθυνίας για να της εκφράσει την αγάπη του και πόσο πολύ την τιμούσε.

Η Αγία Ελένη από την πλευρά της ανταπέδωσε την ευγνωμοσύνη της χτίζοντας πολλές εκκλησίες στη Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη, στη Βηθλεέμ και στο Όρος ων Ελαίων. Το 326 μ.Χ επισκέφτηκε και την Ιερουσαλήμ όπου βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Η Αγία πέθανε περίπου το 327 μ.Χ σε ηλικία περίπου 80 ετών και ο γιός της μετέφερε το λείψανο της στην Κωνσταντινούπολη και την ενταφίασε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαμός στα τουρκικά ΜΜΕ με τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπάιντεν – “Ετοιμάζουν επίθεση στην Τουρκία”

Συγκλόνισε η γυναίκα που κατηγορεί τον Φιλιππίδη – “Πήγε να με βιάσει – Απείλησε ότι θα με καταστρέψει”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις