Κορονοϊός: Των “κώδωνα του κινδύνου” ενόψει των Χριστουγέννων έκρουσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς όπως είπε περίπου στα Χριστούγεννα σύμφωνα με τα μοντέλα θα ανέρχονται περίπου στους 120 νεκρούς την ημέρα.

Παράλληλα καμπανάκι κινδύνου για την κατάρρευση του ΕΣΥ, ήχησαν Αδαμάντιος Χλωρός διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργος Μπουλμπασάκος, αλλά και διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Χλωρός ζήτησε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τους 64 ή 65 και άνω. Επίσης, τόσο ο κ. Μπουλμπασάκος όσο και ο κ. Καπραβέλος ζήτησαν την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενώ ο δεύτερος ζήτησε “να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά“.

Κορονοϊός: “120 νεκροί την ημέρα τα Χριστούγεννα”

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως αυτή η “εκρηκτική” αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχίσει με ανησυχητικό ρυθμό για τουλάχιστον 7 με 8 μέρες, και θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ήταν 6.600 κρούσματα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μ.ο των κρουσμάτων, και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβει περίπου στα 9.400. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέρα με πάνω από 10.000 κρούσματα, με μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση, και δυστυχώς πιο γρήγορη αύξηση των θανάτων“. 

Ακόμα ο καθηγητής εξήγησε ότι γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρχουν πάνω από 800 διασωληνώσεις και τόνισε ότι γύρω στα Χριστούγεννα θα υπάρξει κορύφωση της τάξης των 120 νεκρών.

Κορονοϊός: “Έπρεπε να έχει γίνει ήδη επίταξη”

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αδαμάντιος Χλωρός προειδοποίησε πως το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια του. “Η κατάσταση χειροτέρεψε, το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του, και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Λαμβάνονται μέτρα, και σωστά μερικές φορές, γίνονται και πολλά λάθη, αλλά (τα σωστά μέτρα λαμβάνονται) με μεγάλη καθυστέρηση όταν το κακό έχει γίνει. Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη γιατρών) και να γίνει, δε μού λέει κάτι αυτό“, προσέθεσε.

Επιπλέον ο διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ασθενείς στο προαύλιο.

Όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετό, μεγάλο καιρό, προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό“, εξήγησε για τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ. 

Θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα όχι μόνο κίνητρα“, συμπλήρωσε ο κ. Χλωρός και εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 800.000. “Αν τα πάρουμε κατά ηλικία 1 θάνατος συμβαίνει στους 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, 1 στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και 1 στους 7 στους άνω των 65“, υπογράμμισε. 

Ο κ. Χλώρος ανέφερε πως η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν κάποιοι θα εμβολιάζονται και κάποιοι θα νοσούν και θα φθάσουμε το 90% συλλογικά, δηλαδή θα εμβολιάσεις τους πιο ευπαθείς και τους νεότερους θα τους αφήσεις να κινηθούν και πρότεινε να υπάρξει καθολικός εμβολιασμός στις ηλικίες άνω των 65.

Αν εμποδίζεις τις μολύνσεις σε αυτούς που δεν κινδυνεύουν, δηλαδή στα νεότερα άτομα, τότε δεν θα πετύχεις πότε τη συλλογική ανόσια επειδή όμως το πράγμα κυλίεται, δηλαδή εμβολιάζεται κάποιος και σε έξι μήνες είναι έτοιμος να μολυνθεί και να νοσήσει αρά τι γίνεται; Κάποιοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν και η πανδημία θα παρατείνεται επ’ αόριστον. Ή θα τους κλείσουμε μέσα στα σπίτια τους 64 – 65 να μην έχουν επαφή με τους νεότερους που μπορεί να τους μεταδώσουν -που δεν γίνεται- ή θα τους εμβολιάσουμε“.

Ένας με δύο φύγανε από τη ζωή λόγω εμβολιασμού; 16.000 έχουν φύγει από τον ιό“, σχολίασε με νόημα.

Κορονοϊός: Στο παρά πέντε να καταρρεύσει το ΕΣΥ

Στο ίδιο μήκος κύματοες και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, επιβεβαιώνοντας πως το ΕΣΥ βρίσκεται στο “παρά πέντε” για να καταρρεύσει.

Επιβεβαιώνονται όλα τα στατιστικά μοντέλα βλέπουμε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ μπορεί να είναι στο ‘παρά πέντε’ η πιθανή κατάρρευση του συστήματος, θα καταρρεύσει αν δεν γίνουν ενέργειες”, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρώτο βήμα, η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσω της επιτροπής βιοηθικής και τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα, αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ενίσχυση του ΕΣΥ για να μην καταρρεύσει, όχι με τις επιτάξεις, αλλά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πλήρη και καθολικό τρόπο. “Εμείς θα καταρρεύσουμε σε λίγο μετά από 2 χρόνια (πανδημίας)“, προειδοποίησε. 

Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα που δε θελήσανε (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;” διερωτήθηκε. 

Κορονοϊός: “Βλέπαμε το κακό και είχαμε προειδοποιήσει”

Μιλώντας στο MEGA o κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όπου ασθενείς πλέον νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. “Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει“, σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.

“Ήρθαν 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα τρέχει και η προκήρυξη δέκα θέσεων για το Παπανικολάου, για εντατικολόγους. Στην προηγούμενη εφημερία έξι ασθενείς ήταν στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένοι με άμεσο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Χθες καταφέραμε με μαραθώνιο αγώνα να τους βάλουμε σε ΜΕΘ. Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία χάθηκε στην κοινότητα. Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο“, προσέθεσε.

Κορονοϊός: “Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι”

Στη συνέχεια στάθηκε στην ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. “Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε“.

“Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο“, κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς ξεκίνησε ο καυγάς που οδήγησε στην αιματηρή συμπλοκή στη Λένορμαν

Αγωνία στα γυρίσματα των “The Expendables” στη Θεσσαλονίκη – Τρεις τραυματισμοί στο set (vid)

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου απαντά για το χωρισμό με το SNIK και τη σχέση της με τη Βίκυ Καγιά

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις