Κορονοϊός: Στο πώς θα προχωρήσει η άρση των μέτρων, στο ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης καθώς και το πανδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον 2 αναφέρθηκαν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αρχικά η μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, λέγοντας πως “η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι αυτή που ήταν στα μεγάλα κύματα, αλλά υπάρχει μία σημαντική πίεση” και στάθηκε στη σημασία τήρησης των μέτρων, καθώς υπάρχει έξαρση της πανδημίας και καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών.

Μάλιστα επισήμανε ότι καταγράφονται καθημερινά πάνω από 500 εισαγωγές ασθενών με covid-19 προσθέτοντας ωστόσο ότι ευτυχώς είναι αυξημένα και τα εξιτήρια.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως “βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2” και τόνισε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων στις διάμεσες ηλικίες κάτι που αναμένεται να φανεί και στην αύξηση των νοσηλειών.

Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000“, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να υποεκτιμάται, καθώς αρκετοί άνθρωποι κάνουν self test και παραμένουν στο σπίτι, χωρίς να δηλώνουν στον ΕΟΔΥ ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό.   

Η ίδια μίλησε και θετικότητα επταημέρου στο 8,2% και επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον 2 σε ποσοστό 77% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Το θετικό, όπως είπε, είναι ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί ήπια νόσο “γι’ αυτό βλέπουμε καθημερινά την ψαλίδα μεταξύ νέων κρουσμάτων και σκληρών δεικτών να ανοίγει“.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μας ανησυχεί“, είπε καθώς έχει φτάσει στα 41 έτη, προσθέτοντας ότι υπάρχει αύξηση στα κρούσματα και στους άνω των 60 ετών, κάτι που “ίσως συμβάλει στην αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες εβδομάδες”.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός, ότι παραμένουν σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται 15% αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid και μικρή αποκλιμάκωση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους.

Κορονοϊός: Καμία χαλάρωση των μέτρων μέχρι τον Απρίλιο

Όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χαλάρωση των περιορισμών που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου.

Δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεχάσουμε την covid“. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μίνα Γκάγκα, η οποία προσέθεσε ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι γύρω μας καθώς βλέπουμε ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Ακόμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προσέχουν περισσότερο και σημείωσε πως “είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει” κι αυτό γιατί “οι θάνατοι των δύο τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να είναι περισσότεροι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη”.

Κορονοϊός: Πιθανή η τέταρτη δόση εμβολίου τον Σεπτέμβριο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου.

“Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση“, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και συμπλήρωσε πως οι ειδικοί μελετούν όλα τα κλινικά δεδομένα που προκύπτουν από την τέταρτη δόση, ωστόσο όπως σημείωσε “θα πρέπει να περιμένουμε  να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες”. Ακόμα τόνισε ότι προστασία της τρίτης δόσης είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο.

Τέλος όπως δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ύφεση στην πορεία της πανδημίας το επόμενο δίμηνο.

Ακόμα είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, “τουλάχιστον 10 self test έχει κάνει ο καθένας από μας στη χώρα“, ενώ απέδωσε στον εμβολιασμό το χαμηλό ποσοστό που καταγράφουν οι αριθμοί όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό“, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να τον υποτιμούν και να έρχονται άμεσα σε επαφή με το θεράποντα γιατρό τους” για να τους δώσει τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, είπε ότι “έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς γίνονται περίπου 700 αιτήσεις την ημέρα” και η εκτίμηση είναι -παρότι τα στοιχεία, είναι πρόωρα- ότι η χρήση τους έχει αποτρέψει νοσηλείες.

Ωστόσο επεσήμανε ότι οι γιατροί μόνο ξέρουν ποιοι θα πρέπει να πάρουν και ποιο φάρμακο και γι’ αυτό θα πρέπει οι ασθενείς να τους συμβουλεύονται.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι η κεταμίνη – Απαντά στο DEBATER η αναισθησιολόγος Βίκυ Παναγοπούλου

Ο Σπύρος Λιβαθηνός στο DEBATER για τον Βοτανικό – “Πολύ σημαντικό να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις”

Πόσο πιθανό είναι να αυτοκτονήσει η Ρούλα Πισπιρίγκου – Ο ψυχολόγος Δημήτρης Πετρούνιας αναλύει στο DEBATER

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις