Τα κάλαντα των Χριστουγέννων είναι ένα έθιμο που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια και διατηρείται μέχρι τις μέρες μας, σηματοδοτώντας την έναρξη του καινούργιου.

Τα κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, ακόμη και την Κυριακή των Βαΐων, με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά.

Πως ξεκίνησε το έθιμο

Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική λέξη “calenda”, που σημαίνει αρχή του μήνα. Πιστεύεται ότι η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ

Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που συμβόλιζε τον ερχομό του θεού Διόνυσου, ενώ άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές, στις έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.

Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων

Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη Θείαν γέννησιν,
να πω στ’ αρχοντικό σας.

Χριστός γεννάται σήμερον,
εν Βηθλεέμ την πόλη,
οι ουρανοί αγάλλονται,
χαίρει η φύσις όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται,
εν φάτνη των αλόγων,
ο βασιλεύς των ουρανών,
και ποιητής των όλων.

Σ’ αυτό το σπίτι που’ρθαμε,
πέτρα πέτρα να μη ραγίσει,
και ο νοικοκύρης του σπιτιού,
χίλια χίλια χρόνια να ζήσει.

Πότε λέγονται τα Κάλαντα

Τα κάλαντα είναι Ελληνικό έθιμο που αναβιώνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα, με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και να τραγουδούν τα κάλαντα, συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και μουσικά όργανα.

Τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: “Να τα πούμε;”. Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά καταλήγοντας με την ευχή “Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά”.

Ο νοικοκύρης τα ανταμείβει με κάποιο χρηματικό ποσό τα παιδιά που τραγουδούν. Βέβαια, παλιότερα τους πρόσφερε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή γενικά γλυκίσματα, ωστόσο αργότερα, με το πέρασμα των χρόνων αυτό άλλαξε και πλέον στα παιδιά δίνεται από το κάθε νοικοκυριό ένα μικρο συμβολικό χρηματικό ποσό.

Κάλαντα λέγονται την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και είναι διαφορετικά για κάθε γιορτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρίτο πρόσωπο στο κρεβάτι Τούνη και Αλεξάνδρου – Ποιος μπήκε ανάμεσα στο ζευγάρι (pics&vids)

Το μήνυμα του Τσίπρα για τα Χριστούγεννα – “Το 2023 να φέρουμε αλλαγή και δικαιοσύνη”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις