Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες ο νέος ισχυρός σεισμός  4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (10/1) στη Λέσβο.

Μάλιστα ο σεισμός συνοδεύτηκε από ένα έντονο βουητό ενώ εδώ και μέρες που το νησί χορεύει στον χορό των Ρίχτερ ακούγονται υπόκωφοι ήχοι.

Για το φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος σημείωσε πως τα 4,8 Ρίχτερ είναι πολύ κοντά στα 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου κάτι που κάνει τους σεισμολόγους επιφυλακτικούς για το αν τελικά τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και εκτίμησε πως είναι πιθανό να υπάρξει και μεγαλύτερος σεισμός και πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρακολουθείται με προσοχή.

Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις”, είπε αρχικά.

Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος να θεωρηθεί ο σημερινός, δηλαδή ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά“, συμπλήρωσε.

Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό με την πορεία που έχει πάρει η ακολουθία μέχρι τώρα. Δεν είναι βέβαιο. Μπορεί από εδώ και πέρα όλα να πάρουν μια ομαλότερη πορεία” πρόσθεσε

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η κατάσταση είναι δύσκολη για δύο λόγους: “Πρώτον, η φύση δεν παράγει πάρα πολλούς σεισμούς ώστε να μας διαφωτίσει. Θέλουμε πολλούς σεισμούς εκεί για να μπορέσουμε να κάνουμε τη στατιστική. Και το δεύτερο είναι ότι το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο χάνει πολλούς μικρούς σεισμούς. Γίνονται μικροί σεισμοί, αλλά επειδή η περιοχή είναι στα όρια του εθνικού σεισμογραφικού Δικτύου και επειδή οι αναλύσεις, οι οποίες γίνονται δεν λαμβάνουν υπόψη τους και τουρκικούς σταθμούς που υπάρχουν στην απέναντι πλευρά, χάνονται πολύ μικροί σεισμοί, χάνεται δηλαδή πολύτιμη σεισμολογία πληροφορία και αυτό δεν μας βοηθάει“.

Για του υπόκωφους κρότους έκανε λόγο για ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε επιφανειακούς σεισμούς ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.“Είναι ένα φαινόμενο αρκετά τρομακτικό, όπως ακριβώς το περιγράφουν και οι κάτοικοι, αλλά οι υπόκωφοι κρότοι δεν είναι βλαβεροί”, σημείωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star Spoiler – Ποιοι είναι οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση (vid)

Αποκλειστική συνέντευξη της Ιουλίας Καλλιμάνη στο DEBATER – “Έχω χάσει τον πατέρα μου σε ηλικία 2 ετών – Είχα πρόταση για το Survivor”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις