Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξυπνάει εφιαλτικές μνήμες μιας και η χώρα μας στο μακρινό παρελθόν έχει ζήσει ανάλογες στιγμές και μία από τις περιοχές της Αθήνας που έζησε τη φρίκη των βομβαρδισμών ήταν και ο Πειραιάς.

Μετά την επίθεση των γερμανικών δυνάμεων στο Μακεδονικό, το πρωί της Κυριακής όλοι περίμεναν ότι κάτι ετοίμαζαν οι Γερμανοί να κάνουν στο λιμάνι του Πειραιά. Ξαφνικά ηχούν οι σειρήνες καθώς δυο αναγνωριστικά Γερμανικά αεροπλάνα περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Πειραιάς

Τα αντιαεροπορικά που ήταν σε Προφήτη Ηλία, όρος Αιγάλεω, Ψυττάλεια και ναύσταθμο, τέθηκαν σε λειτουργία καταρρίπτοντας το ένα από τα δύο. Αμέσως δόθηκε διαταγή εκκένωσης του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά από πλοία σε διάφορους άλλους περιφερειακούς όρμους. Ανάμεσα τους και δυο επιβατικά πλοία που είχαν μετατραπεί σε πλωτά νοσοκομεία.

Πειραιάς

Ένα Αγγλικό πλοίο που ξεφόρτωνε, αρνήθηκε να αποπλεύσει… Το «Clan Fraser», οι ελληνικές αρχές γνώριζαν ότι ήταν μόνο φορτωμένο με «γενικό υλικό στρατιωτικής χρήσης» βοήθεια των Άγγλων προς τα ελληνικά στρατεύματα. Οι Ελληνικές αρχές αγνόησαν όπως φαίνεται αυτό που οι Αγγλικές αρχές γνώριζαν καλά. 400 τόνοι τροτύλης και υδραργύρου μαζί και με τα καύσιμα των δεξαμενών του που έφταναν τους 800 τόνους πετρελαίου.

Μια «βόμβα» έτοιμη να σκάσει στο λιμάνι του Πειραιά που κανείς δεν γνώριζε πόσο επικίνδυνο ήταν ώστε να απομακρυνθεί. Το βράδυ της Κυριακής στις 21:30 τα Γερμανικά στούκας κάνουν την εμφάνιση τους με τέσσερα κύματα επίθεσης κατά του λιμανιού του Πειραιά.

Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε πύρινη «κόλαση»

Τα αεροπλάνα καταφέρνουν να ρίξουν τις βόμβες τους λίγα μέτρα πάνω από τους στόχους τους παρά τα ελληνικά αντιαεροπορικά που επιχειρούσαν διαρκώς. Το πλοίο «Clan Fraser» χτυπήθηκε, άμεσα γίνονται προσπάθειες ρυμούλκησης του έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Στις 3:00 τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου του 1941 σημειώνεται τεράστια έκρηξη μέσα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων η απόλυτη καταστροφή και ο Πειραιάς άλλαξε μορφή σε λίγα λεπτά.

Πλοία, σπίτια βυθίστηκαν και καταστράφηκαν αντίστοιχα. Από την έκρηξη κομμάτια του «Clan Fraser» εκτινάχθηκαν σε όλο τον Πειραιά σαν να μην είχαν βάρος. Το καζάνι του πλοίου βρέθηκε στα Ναυπηγεία του Βασιλειάδη χιλιόμετρα μακριά από την έκρηξη.

Ένα κομμάτι του βρέθηκε στο Πασαλιμάνι, ένα από τα ιστία του πλοίου καρφώθηκε στην Πλατεία Κοραή (Πειραιάς), ενώ μια τεράστια λαμαρίνα εκσφενδονίστηκε από τη θάλασσα στη στεριά από τον βομβαρδισμό και καρφώθηκε πάνω σε κορμό δέντρου. Ακόμη και σήμερα το έχουν σαν μνημείο τη λαμαρίνα του πλοίου, όμως τώρα έχει απομείνει μόνο το κόψιμο πάνω στον κορμό, καθώς το βανδάλισαν άτομα που μαζεύουν χαλκό για να τον πουλήσουν.

Έρευνα – Ρεπορτάζ: Λάζος Μαντικός

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά

*με στοιχεία από βιβλίο Ελένη Κυραμαργιού «ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 1922-1967 Ένας κόσμος στην άκρη του κόσμου»

*Γιάννης Ε. Χατζημανωλάκης βιβλίο «Το χρονικό μιας πολιτείας»

Ειδήσεις σήμερα:

Τοποθέτησαν γκαζάκια έξω από το γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη – Αποκλειστικές φωτογραφίες

Αποκάλυψη σοκ για τη μικρή Τζωρτζίνα – “Είχε καταπιεί τασάκι με γόπες κι έμεινε ένα μήνα στην εντατική” (vid)

Η στιγμή που όλη η οικογένεια του Γιάννη Πλούταρχου ακούει το τραγούδι του γιου του Γιώργου Κακοσαίου (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις