Οι Πανελλαδικές 2021 φαίνεται πως θα ζορίσουν λίγο παραπάνω αυτούς που επιθυμούν να μπουν στα κεντρικά ΑΕΙ της χώρας.

Η Νομική, οι οικονομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα ΤΕΦΑΑ, το Μαθηματικό και το Φυσικό Αθηνών αναμένεται να αυξήσουν την βάση εισαγωγής, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα περσινά , όπου υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών που πέρασαν σε ΑΕΙ με πολύ λίγα μόρια.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει πως δεν θα μπουν στα ΑΕΙ υποψήφιοι με βαθμολογίες 2,3 και 4, ενώ οι εισαγωγές στα Πανεπιστήμια θα μειωθούν κατά 555.

Από την άλλη, τα περιφερειακά ΑΕΙ θα δεχτούν περισσότερους εισακτέους, ενώ αναμένεται μείωση της βάσης εισαγωγής τους. Το υπουργείο Παιδείας έβαλε σε ισχύ το σχέδιο μεταφοράς 1.040 θέσεων από τα κεντρικά σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια και καθόλου εισακτέους σε τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, λόγω συγχωνεύσεων με τα ΤΕΙ, που πρόσφατα έγιναν πανεπιστημιακές μονάδες.

Αύξηση και στις στρατιωτικές σχολές

Οι στρατιωτικές σχολές ενισχύονται με περισσότερους από 500 επιπλέον εισακτέους σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα η  στη σχολή  Ευελπίδων  υπάρχουν 369 εισακτέοι από 170 πέρυσι ενώ η  Σχολή Ικάρων  έχει 150 εισακτέους  από 65  πέρυσι. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)  έχει 265 εισακτέους από  195 πέρυσι.

Πως θα υπολογιστεί η βάση εισαγωγής

Η ελάχιστη βάσης εισαγωγής στις Πανελλαδικές 2021 θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, και αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα κυρίως της περιφέρειας με χαμηλές βάσης εισαγωγής.

Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν θα επιτρέπει την εισαγωγή με πολύ χαμηλές βαθμολογίες όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο υποψήφιος που λαμβάνει βαθμολογία χαμηλότερη από την  ΕΒΕ η οποία προκύπτει από το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο,  δεν θα αποκτά τη φοιτητική ιδιότητα.

Επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας

Η δεύτερη αλλαγή στις Πανελλαδικές 2021 αφορά στην επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Έτσι, ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών, Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7). Μία τρίτη αλλαγή αφορά και  στη δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.


Τα Πανεπιστήμια που μειώνονται οι θέσεις και αναμένεται άνοδος βάσεων

Στο ΕΚΠΑ  από 6.913  στις  7.765,
στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  από 1.647 στις 1.563, 
στο ΑΠΘ από 6.594 στις  6.396
στο Γεωπονικό από 1.569 στις 1.501
στο ΕΜΠ η μείωση είναι ελάχιστη της τάξης του  -0,1%
στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857 (-0,71%)
και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  από 5.669 στις 5.637

Τα Τμήματα που συγχωνεύονται είναι:

Το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονίας Αμαλιάδας μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.

Καταργούνται δύο τμήματα Γεωργικής Μηχανικής  και Φυτικής Παραγωγής  και δημιουργείται ένα τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.

Στο Αγρίνιο καταργείται  το τμήμα Επιστήμης  και Τεχνολογίας  Τροφίμων  και Επιστήμης  Αγροτικών Προϊόντων  και ιδρύεται το τμήμα  Επιστήμης Διατροφής  και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Tμήματα  που  έχουν τον ανώτατο  Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 1,20,  στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ είναι μεταξύ άλλων  τα εξής:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
   -ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
   -ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
   -ΙΑΤΡΙΚΗΣ
   -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
   -ΝΟΜΙΚΗΣ
   -ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
   -ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ
   -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
   -ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
   -ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ   
   -ΧΗΜΕΙΑΣ
ΑΠΘ
  -ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
  -ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
  -ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  -ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις