Μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας είναι στις 14 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα γιορτάζουμε την ύψωση του Τίμιου Σταυρού και ευχόμαστε χρόνια πολλά στο Σταύρο και τη Σταυρούλα.

Αυτή τη ξεχωριστή ημέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται και γιορτάζεται ο ιερός ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου. Το ιερό αυτό σύμβολο της χριστιανοσύνης δίνει δύναμη και ψυχή σε όλους τους ανθρώπους ενώ από πολύ παλιά εμψύχωνε όλους τους χριστιανούς που διώχθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το 326 μ.Χ. η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε στους Άγιους Τόπους για να εξερευνήσει και να φέρει στην «επιφάνεια» όλα τα άγια και ιερά μέρη όπου έζησε, δίδαξε και σταυρώθηκε ο Χριστός. Μετά από ανασκαφές στους τόπους της Σταύρωσης και της Ανάστασης, στα Ιεροσόλυμα και στο λόφο του Γολγοθά, η Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό κάτω από φυτά βασιλικού, γι’αυτό υπάρχει και η παράδοση να μοιράζονται κλωνάρια βασιλικού κάθε χρόνο τέτοια μέρα στους πιστούς.

Στη θέση που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε χτίσει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ.

Η Ελένη, έδωσε εντολή να γκρεμιστεί ο ναός της Αφροδίτης και στη συνέχεια έχτισε στη θέση του τον Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού.

Ο ιερός Τίμιος Σταυρός δόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335, και αυτή είναι και η πρώτη ύψωση του Σταυρού του Κυρίου που γιορτάζουμε.

Ωστόσο αυτή η ημέρα εορτασμού της χριστιανοσύνης έχει συνδεθεί και με τις διαμάχες ανάμεσα στο Βυζάντιο και την Περσία τις χρονολογίες 602 – 628. Το 614 οι Πέρσες κατέλαβαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν όλα τα ιερά σημεία χριστιανικών προσκυνημάτων, πήραν τον Τίμιο Σταυρό μαζί τους λάφυρο!

Για τους Πέρσες ο Σταυρός, μετά από κάποια θαύματα που συνέβησαν, θεώρησαν ότι είχε μαγικές ιδιότητες και ξεκίνησαν να τον προσκυνούν. Ο Τίμιος Σταυρός ήρθε ξανά στα χέρια της Χριστιανικής Εκκλησίας το 628 όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος νίκησε οριστικά τους Πέρσες.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος τον μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου 629 και στη συνέχεια επεστράφη στα Ιεροσόλυμα.

Η εκκλησία των Ιεροσολύμων αποφάσισε ότι ο Τίμιος  Σταυρός του Χριστού ανήκε σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αφού τεμαχίστηκε σε κομμάτια μοιράστηκε σε όλη την Εκκλησία.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις