Φαίνεται πως ο φετινός καύσωνας που ζήσαμε πριν λίγες μέρες δεν θα είναι ο μοναδικός, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μόνο η αρχή.

Όπως σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας στην ΕΡΤ, έχουμε αρχίσει να βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που είναι πιο έντονη από ποτέ.

“Οδεύουμε σε αποσταθεροποιημένο κλίμα, σε συχνότερη εμφάνιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων χαμηλής σχετικής υγρασίας. Οι όποιοι υπολογισμοί εφεξής πρέπει να λάβουν υπόψη την μεταβολή του κλίματος. Ήδη πριν από 10 χρόνια είχαμε τονίσει σε έκθεση ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά, φέτος είδαμε ένα μεγαλείο καταστροφής. Φοβάμαι ότι θα γίνω πάλι άγγελος τέτοιων καταστροφών όταν λέω ότι τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες”, τόνισε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Τα πιο δύσκολα έρχονται μετά τον καύσωνα

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές, όλοι διαμαρτύρονταν για τη ζέστη. Το επικίνδυνο δεν είναι ο καύσωνας αυτός θα παρέλθει το επικίνδυνο είναι το μετά”, είπε.

Όπως είπε, “το έδαφος είχε προετοιμαστεί με πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας, το δάσος είχε προετοιμαστεί και το δάσος με αφημένα κλαδιά, κι ενώ καλούμαστε να φυλάξουμε κάτι πολύ εύφλεκτο, το ζήτημα π.χ. των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε λύσει”, τόνισε.

Είναι απορίας άξιο που, ζητήματα που είναι συνήθη πρακτική σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Ισπανία ή η Γαλλία, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί” είπε.

Πρέπει να αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους καύσωνες, υπογράμμισε ο Χρήστος Ζερεφός. “Αυτό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι θα ξανασυμβεί, παλιά ήταν κάθε 20 χρόνια, τώρα κάθε πέντε, σημείωσε τονίζοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πρέπει να είναι διαφορετικός για τα επόμενα χρόνια”.

“Δεν είναι θέμα μετεωρολογικών συνθηκών. Ξέρουμε πότε διαδίδεται μια πυρκαγιά, είπε συμπληρώνοντας πως μέσα από την παιδεία η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μαθήματα για το τι πρέπει να προσέχει.

Ο εμπρησμός είναι σαν το έγκλημα, δεν υπάρχει δικαιολογία αμέλειας απέναντι στο δάσος. Τα δάση πρέπει να τα περιποιούμαστε: η καύσιμη ύλη πρέπει να απομακρύνεται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο”, σημείωσε ο κύριος Ζερεφός. Επιπροσθέτως, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πρέπει να είναι διαφορετικός για τα επόμενα χρόνια, κατέληξε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις