Εμβολιασμοί: Οι συζητήσεις για τα νέα μέτρα και τα προνόμια εμβολιασμένων έδιναν και έπαιρναν για καιρό. Τις φήμες ακολούθησαν και οι αντίστοιχες επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, που εδώ και ένα μήνα, έχει βάλει μπροστά την “επιχείρηση εμβολιασμός” με στόχο όσοι παραμένουν διστακτικοί να κλείσουν το ραντεβού.

Με το βλέμμα στραμμένο στο χτίσιμο του πολυπόθητου τοίχους ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, με τον κίνδυνο ενός νέου κύματος πανδημίας ενόψει, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, αναζητούν τρόπους ώστε να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν, χρησιμοποιώντας τακτική τύπου “μαστίγιο και καρότο”.

Ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος σε ανάρτηση στο Facebook είπε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ οικονομική στήριξη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι “δεν υπάρχουν λεφτά” για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περίπτωση ενός νέου lockdown, ενώ οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα γίνονται μόνο για εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ. Την ίδια στιγμή, τo Posidonio Music Hall θα ανοίγει τις πόρτες του μόνο για εμβολιασμένους, ενώ στα καταστήματα η είσοδος θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ ή αποκλειστικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάλογα σε ποια κατηγορία υπόκεινται.

Την ίδια στιγμή, δίνεται voucher 150 ευρώ στους νέους που θα κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ εξετάζονται και περαιτέρω παροχές στις νεαρές ηλικίες.

Οι αρνητές αλλά και οι αμφισβητίες των εμβολίων, είναι αρκετοί. Η πανδημία έχει σκοτώσει παγκοσμίως εκατομμύρια ανθρώπους, παρόλα αυτά, τα εμβόλια που έχουμε έως τώρα στη διάθεσή μας, δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά. Για αυτόν αλλά και για οποιονδήποτε άλλο προσωπικό λόγο μπορεί κάποιος να μη θέλει ακόμη, ή και καθόλου, να εμβολιαστεί.

Κι ενώ το δικαίωμα υφίσταται, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδίδεται σε μια επιθετική πολιτική με στόχο να πειστούν οι “άπιστοι Θωμάδες”, με ταυτόχρονη κατάδειξη των ανεμβολίαστων ως πολιτών “δεύτερης κατηγορίας”.

Με άλλα λόγια έχω κάθε δικαίωμα να μην κάνω το εμβόλιο, ωστόσο το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ: δεν θα μπορώ να πάω σε πολλά μαγαζιά να φάω και να πιω, σε ορισμένα δεν θα μπορώ να πάω καθόλου, ενδεχομένως δεν θα μπορών να πάω στο χωριό μου, ενώ σε περίπτωση lockdown που θα αφορά μόνο εμένα, δεν θα λάβω ούτε ένα ευρώ βοήθεια.

Οι περισσότεροι αργά ή γρήγορα θα εμβολιαζόμασταν για τη δική μας προστασία και των γύρω μας. Πολιτικές όμως όπως αυτή δημιουργεί πάνω από όλα συνθήκες διχασμού. Και ο διχασμός είναι εδώ και μέρες ξεκάθαρος: Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Γονείς που θα αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και γονείς που το σκέφτονται. Νέοι που έσπευσαν να αποκτήσουν την “κάρτα ελευθερίας” και νέοι που το σκέφτονται.

Ναι, κύριε Σκέρτσο, μπορώ αν θέλω να μην κάνω το εμβόλιο. Αλλά δεν θα ζω, δεν θα διασκεδάζω, δεν θα μετακινούμαι και θα κλειστώ στο σπίτι μου από το φθινόπωρο αν αυξηθούν τα κρούσματα. Η “επιλογή” λοιπόν είναι μονόδρομος…

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις