Βάσεις 2021: Η Παρασκευή 9 Ιουλίου είναι η “μεγάλη” ημέρα για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 καθώς τότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων. Συγκεκριμένα, στη 13:00 το μεσημέρι οι υποψήφιοι θα έχουν ενημερωθεί για τους βαθμούς τους με SMS. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για το πως θα κυμανθούν οι Βάσεις 2021 δίνουν και παίρνουν.

Που θα παρατηρηθεί άνοδος

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, προβλέπει άνοδος στις βάσεις τριών από τα τέσσερα πεδία των φετινών πανελληνίων εξετάσεων. Συγκεκριμένα προβλέπει άνοδο για τις ιατρικές σχολές, σε αντίθεση με το αρνητικό ρεκόρ βαθμολογιών που είχε σημειωθεί πέρυσι, αλλά και αντίστοιχη άνοδο σε χαμηλόβαθμες σχολές που άλλες χρονιές οι βάσεις τους κυμαίνονταν από τα 3.000-6.000 μόρια.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη αυτές οι σχολές θα ανέβουν και για το 2ο και το 4ο πεδίο θα ανέρχουν κοντά στα 8.000 μόρια, και γύρω στα 9.000 μόρια αντίστοιχα για το 1ο και το 3ο πεδίο. Ως προς το τι θα γίνει στις μεσαίες βαθμολογικά σχολές οι εκτιμήσεις μοιάζουν ακόμα “ασαφείς” από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί τα στατιστικά των επιδόσεων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής φέρνει τα πάνω-κάτω

Καθοριστικό δεδομένο των φετινών βάσεων είναι και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που όπως είπε ο κ. Στρατηγάκης αποτελεί έναν “κόφτη“, καθώς μερικά παιδιά “δεν θα την περάσουν, άρα δεν θα έχουν και δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού“. Να σημειώσουμε ότι λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πολλά τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους ή και χωρίς καθόλου πρωοετείς φοιτητές.

Και εξήγησε την δυσκολία του γρίφου σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων: “Η βάση εισαγωγής έχει έναν περίπλοκο τρόπο υπολογισμού, καθώς το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να μην εξαρτάται η εισαγωγή των υποψηφίων από την ευκολία ή την δυσκολία των θεμάτων. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων της Ελλάδας. Οπότε αν οι υποψήφιοι δεν πήγαν καλά, ο μέσος όρος θα είναι χαμηλός, οπότε χαμηλότερη θα είναι και η βάση εισαγωγής”

Και συμπλήρωσε ότι οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους θα δουν, μόνο τις σχολές που θα μπορούν να δηλώσουν με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις τους. Το αν θα πετύχουν στη σχολή που θέλουν δεν εξαρτάται από τη βάση εισαγωγής αλλά από τα μόρια τους, γιατί η ελάχιστη βάση εισαγωγής ο μόνος ρόλος που παίζει είναι αν θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ή όχι τη σχολή στο μηχανογραφικό.

Βάσεις 2021: Πως μπορεί να επηρεάσει η πανδημία;

Η πρόβλεψη του κ. Στρατηγάκη για την ελάχιστη βάση εισαγωγής τεκμηριώνεται με βάση την “ευκολία” των φετινών θεμάτων, με τον καθηγητή να εκτιμά ότι “τα παιδιά θα έχουν γράψει καλύτερα”. Διευκρίνισε όμως ότι υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν: “Δεν γνωρίζουμε πόσο επηρεάστηκαν τα παιδιά από την πανδημία και πόσο καλά προετοιμάστηκαν για τις πανελλαδικές. Αν ανταποκρίθηκαν θα έχουμε άνοδο των επιδόσεων που θα φέρει και άνοδο των βάσεων.”

Ως προς την αναδιαμόρφωση και αναδιανομή του υπουργείου Παιδείας στα ΑΕΙ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, η αλλαγή αυτή αναμένεται να φέρει περίπου 1.200 παιδιά που υπό τις προηγούμενες συνθήκες θα σπούδαζαν στην πόλη να βρεθούν φοιτητές σε άλλες πόλεις καταλήγοντας ότι οι βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κυμανθούν ανοδικά.

Πως θα κινηθούν οι φετινές βάσεις

Άνοδο για τις βάσεις εισαγωγής δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των “Νέων” οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα προσανατολισμού και οι βαθμολογίες ανά επιστημονικό πεδίο θα κυμανθούν ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές Σπουδές),

Αναμένεται άνοδος των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο ( Θετικές Επιστημες)

Στα Μαθηματικά οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική “είσοδος” στο πεδίο.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Εδώ αναμένεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις βάσεις 2021. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Ξεκίνησαν οι υποβολές Μηχανογραφικών

Από την Παρασκευή 25/6 έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου (ΜΔ) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (ΠΜΔ) για το έτος 2021, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο για τους υποψήφιους των εξετάσεων.

Φέτος η διαδικασία παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες, καθώς φέτος τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο υποψήφιος που δεν έχει πιάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα πρέπει να απορρίψει μόνος του με βάση τα μόρια που έχει τα τμήματα που δεν δικαιούται να συμπληρώσει, ή αν αυτό γίνει αυτόματα από το σύστημα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις