Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου του 1989, δολοφονείται στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγαζόταν το γραφείο του ο Παύλος Μπακογιάννης από τα σκάγια της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πολιτική δολοφονία στα χρονικά της χώρας μας.

Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν ο πρωτότοκος γιός του παπα-Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια κυρίως στον Θέρμο Τριχωνίδας και στο Καρπενήσι -μια περιοχή που λατρεύει ο γιος του και δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες, καταφέρνοντας να ανακηρυχθεί Διδάκτωρ και να διδάξει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μεγάλη του αγάπη ήταν και η δημοσιογραφία και από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως και τις αρχές του 1970 διηύθυνε το ελληνόφωνο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Βαυαρίας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ερωτεύεται την δημοσιογραφία και την Ντόρα Μπακογιάννη

Μάλιστα, όταν έγινε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της Χούντας στην Ελλάδα το 1967, ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν διευθυντής του ελληνικού ραδιοφωνικού προγράμματος της Βαυαρίας και αντιτάχθηκε σθεναρά στο δικτατορικό καθεστώς. Τα σχόλια και οι αναφορές του στον αντιδικτατορικό αγώνα των δημοκρατικών Ελλήνων έλαβε την προσοχή της Deutsche Welle, η οποία αναμετάδιδε τα μηνύματά του.

Την εποχή που βρισκόταν στο Μόναχο, ο Κώστας Μπακογιάννης γνώρισε και την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ως απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Οι δυο τους ερωτευτήκαν παράφορα και τελικά παντρεύτηκαν το 1974. Καρποί του έρωτα τους ήταν η Αλεξία και ο Κώστας, ο νυν δήμαρχος της Αθήνας.

Το 1974, πέρα από ημερομηνία γάμου, ήταν και το σημείο καμπής για την Ελληνική Δημοκρατία. Η Χούντα έπεσε και η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα μας. Ήταν και η χρονιά που ο Παύλος Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργασθεί στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”. Το 1982 ανέλαβε εκδότης και διευθύνων σύμβουλος στο εβδομαδιαίο περιοδικό “ΕΝΑ”, έως τον Φεβρουάριο του 1985.

Παύλος Μπακογιάννης: Η αρχή της πολιτικής του καριέρας

Από το 1985 έως και το 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή ήταν και η αρχή της πολιτικής του καριέρας. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής Ευρυτανίας και αμέσως ακολούθησε η Κυβέρνηση Συνεργασίας Τζανετάκη, στην οποία συμμετείχε ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Δεξιάς και του Συνασπισμού. Και μάλιστα με επιτυχία.

Ο Παύλος Μπακογιάννης έχει μείνει στην ιστορία όπως ακριβώς ήταν – ένας συναινετικός πολιτικός, με ήπια φρασεολογία, ο οποίος θεωρούσε επιβεβλημένη την υπέρβαση των διαχωριστικών μετεμφυλιακών γραμμών που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να διχάζουν την ελληνική κοινωνία. Ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε στην κυβερνητική συνεργασία Δεξιάς – Αριστεράς και ο εισηγητής του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου, το οποίο τελικά υπερψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους το καλοκαίρι του 1989.

Η Ευρυτανία ήταν ο παιδικός “έρωτας” του Παύλου Μπακογιάννη

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στην Ευρυτανία και την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, το πρώτο του βιβλίο ήταν αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το οποίο έφερε τον τίτλο: “Η Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες” (Αθήνα, 1960).

Όραμα του Παύλου Μπακογιάννη ήταν η ο ευρωπαϊκός μετασχηματισμός της τοπικής κοινωνίας της πατρίδας του. Κατήρτισε μάλιστα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όραμα του συνέχισε και ο γιος του, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Καρπενησίου (2011-2014), καθώς και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (2014-2019).  

Παύλος Μπακογιάννης: Η δολοφονία του από την 17 Νοέμβρη

Το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου του 1989 ο Παύλος Μπακογιάννης δέχεται πέντε σφαίρες από τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Βρισκόταν έξω από το πολιτικό του γραφείο στην οδό Ομήρου 35. Οι δράστες του είχαν στήσει καρτέρι και είχαν υπολογίσει κάθε του κίνηση. Τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ και αμέσως τράπηκαν σε φυγή με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν επί της Λεωφόρου Συγγρού 11.

Ο οδηγός του Παύλου Μπακογιάννη έπαθε σοκ και έσπευσε άμεσα να τον μεταφέρει αιμόφυρτο στον Ευαγγελισμό. Εκεί ανακοινώθηκε και ο θάνατος του. Πέθανε ακαριαία. Η δολοφονία του συντάραξε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ο οποίος καταδίκασε την δολοφονική πράξη της 17 Νοέμβρη.

Ο Παύλος Μπακογιάννης κηδεύτηκε στο Καρπενήσι στις 29 Σεπτεμβρίου 1989, παρόντος πολύ κόσμου που φώναζε συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις