Στις υπερσύγχρονες φυλακές Χάρεν μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2023 θα βρίσκεται η Εύα Καϊλή καθώς το δικαστικό συμβούλιο του Βελγίου αποφάσισε την παράταση της προσωρινής της κράτησης για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η εισαγγελία αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή για τρεις λόγους.

  1. θεωρείται ύποπτη φυγής
  2. εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις
  3. μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η κ. Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από την φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες.

Αν η κ. Καϊλή δεν ασκήσει έφεση το αίτημά της να βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από 1 μήνα.

Το δελτίο τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η κ. Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Το Δελτίο τυπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών για την υπόθεση Καϊλή

Για πολιτική απόφαση κάνει λόγο ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για πολιτική απόφαση και αναφέρθηκε στο αρνητικό κλίμα που αντιμετώπισαν οι συνήγοροι της και η ίδια η Εύα Καϊλή στο δικαστήριο των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο αρμόδιος εισαγγελέας φέρεται να έχει λάβει ήδη την απόφασή του, ενώ όπως υποστήριξε ο Βέλγος εισαγγελέας δέχεται πιέσεις από τον Τύπο και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ.

Για ένα μήνα ακόμη θα παραμείνει η προσωρινή της κράτηση. Βέβαια οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα, προδίκαζαν το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος και πρόσθεσε «έγινε πρόταση από εμάς να διατάξει το δικαστήριο τον κατοίκον περιορισμό, όπου σε αυτή την περίπτωση η κα Καϊλή δεν θα είχε καμία ηλεκτρονική συσκευή, θα είχε μόνο ένα σταθερό τηλέφωνο, το οποίο θα  παρακολουθείται από την αστυνομία“, είπε αρχικά.

Ο κ. Δμητρακόπουλος αναφέρθηκε στο κλίμα που υπήρχε στο δικαστήριο και το οποίο έκρινε με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια την Εύα Καϊλή.

“Να σας δώσω μία εικόνα πώς ήταν το μονομελές δικαστήριο. Υπήρχε μία πολύ νέα πρωτοδίκης που ήταν η πρόεδρος και δίπλα της ήταν ο ανακριτής της υπόθεσης που ήταν κατά 25 έτη μεγαλύτερος της, της έκανε ενημέρωσε και είπε ο ανακριτής ”κυρία Πρόεδρε όσον αφορά την διαφθορά σε βάρος της κυρίας Καϊλή δεν έχω ακόμα στοιχεία και όσο αφορά το ξέπλυμα είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στην κοινή κατοικία και αποτελούν ένα στοιχείο και όσον αφορά την εγκληματική οργάνωση δεν φαίνεται από πουθενά“.

Όσον αφορά για το φόβο αλλοίωσης στοιχείων της έρευνας από την πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή ο δικηγόρος δήλωσε πως “τέτοιος φόβος δεν υπάρχει και μην ξεχνάτε ότι ο ανακριτής είπε δεν έχει στοιχεία για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την εγκληματική οργάνωση.

Ο γνωστός ποινικολόγος ισχυρίστηκε ότι “η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στην διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής, δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κυρία Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία” και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.

Τέλος ο κ. Δημητρακόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι κοινή απόφαση με τον έτερο δικηγόρο της Εύας Καϊλή κ. Ριζόπουλο να μην ασκήσουν έφεση στην απόφαση της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου.

Το σενάριο απαγωγής από Καταριανούς πράκτορες

Νωρίτερα μιλώντας στον Alpha o συνήγορος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε δηλώσει απαισιόδοξος για την απόφαση.

Από τα ερωτήματα και από την εισήγηση που έκανε ο κύριος εισαγγελέας θα έλεγα ότι όχι απλώς το κλίμα δεν ήταν καλό, αλλά προϋπήρχε στο μυαλό του ότι θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή”, είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η Εύα Καϊλή φαίνεται πως δεν χρησιμοποίησε το επιχείρημα πως είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού, μόλις δύο ετών που χρειάζεται τη φροντίδα της, καθώς όπως δήλωσε ο δικηγόρος πως “αν πηγαίναμε στο δικαστήριο να παρακαλούσαμε να αφήσουν ελεύθερη την κυρία Καϊλή επειδή έχει δίχρονο παιδί, καλύτερα να μην πηγαίναμεο κ. εισαγγελέας είπε πως το ότι έχει μικρό παιδί δεν έχει καμία αξία”.

“Το ξέραμε και κάναμε μια νομική ανάλυση για ποιον λόγο δεν πρέπει να κρατηθεί”, σημείωσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην προφυλακιστεί κάποιος σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο που είναι να είναι ύποπτος φυγής ή να μπορεί να καταστρέψει στοιχεία.

Όσον αφορά το ύποπτη φυγής σύμφωνα με τον δικηγόρο “η κυρία Καϊλή είπε δέχθηκε να έχει μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο θα παρακολουθείται από την αστυνομία και να μην έχει καμία άλλη επαφή εκτός από το παιδί της”.

“Ο κ. εισαγγελέας είπε εκεί ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά γιατί οι μυστικές δυνάμεις του Κατάρ θα στείλουν κατασκόπους προκειμένου να την απαγάγουν και να την πάνε στο Κατάρ, τότε είπα εκεί υπάρχει και κίνδυνος να στείλουν στρατεύματα οι Καταριανοί για να απελευθερώσουν την κυρία Καϊλή και εκεί μειδίασε και η κυρία εισαγγελέας”, κατέληξε ο δικηγόρος.

Ειδήσεις σήμερα:

“Έφαγε” άκυρο από το US Open ο Salt Bae μετά τα “παρακάλια” στον Μέσι (pic&vids)

Τα γαλλικά του Μιχάλη Δημητρακόπουλου και το… “Κορωπί” έγιναν viral – Χαμός στο Twitter (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις