Η Καθαρά Δευτέρα είναι συνδυασμένη στο μυαλό μικρών και μεγάλων με το πέταγμα του χαρταετού και την παραδοσιακή λαγάνα. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από το πιο γνωστά κι αγαπημένα έθιμα της Ελλάδος που διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά.

Για ποιο λόγο πετάμε χαρταετό; 

Ο περισσότερος κόσμος πετάει χαρταετό και ειδικότερα τα μικρά παιδιά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει όμως τον συμβολισμό πίσω από το έθιμο. Μετά το Διονυσιακό ξεφάντωμα της αποκριάς μέσω του πετάγματος του χαρταετού θεωρείται ότι σειρά έχει η κάθαρση της ψυχής, η ανάταση.  Παράλληλα, σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία, ο χαρταετός συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα το οποίο ανεβαίνοντας ψηλά στον ουρανό έρχεται και πιο κοντά στον θεό.

Η ιστορία του χαρταετού

Ο χαρταετός ξεκίνησε την ιστορία του από την Κίνα, περίπου 2500 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, ο λαός χρησιμοποιούσε χαρταετούς σε διάφορες θρησκευτικές και μη εκδηλώσεις, καθώς πίστευε ότι με αυτό τον τρόπο ξορκίζουν το κακό και εφοδιάζονται με τύχη. Ωστόσο, η κατασκευή τους τότε δεν ήταν από χαρτί αλλά μεταξύ και μπαμπού και πιθανότατα είχαν τη μορφή δράκου.

Πώς ήρθε το έθιμο στην Ελλάδα

Παρόλο που αναφορές για τον χαρταετό γίνονταν από την αρχαιότητα, επίσημα στην Ελλάδα ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, μέσω διαφόρων κομβικών λιμανιών μεταξύ των οποίων η Σμύρνη, η Κωνσταντινούπολη και η Χίος. 

Ειδήσεις σήμερα:

Πατησίων: Τροχαίο στη συμβολή με Αγίου Μελετίου -Ανετράπη φορτηγάκι (pics)

Παρουσιάστηκε στον στρατό ο Στέφανος Κασσελάκης – Πέρασε την πύλη του στρατοπέδου στην Θήβα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις