Σεισμός: Ήταν τρεις παρά πέντε το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 όταν η ζωή για εκατοντάδες πολίτες της Αθήνας θα άλλαζε για πάντα. Ξαφνικά σείεται το έδαφος της Αττικής και στους δρόμους της πρωτεύουσας και των ευρύτερων περιοχών επικρατεί πανικός. Κτίρια κατεδαφίζονται, άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι να προστατευτούν και ακούγονται παντού σειρήνες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Ο σεισμός δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός -5,9 της κλίμακας Ρίχτερ- και η διάρκεια του μικρή -μόλις 15 δευτερολέπτων. Ο απολογισμός, ωστόσο, τραγικός. Οι θάνατοι ανήλθαν στους 143 και οι ζημιές ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 χρόνων στην ιστορία της χώρας μας.

Το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε σεισμός της ίδιας περίπου κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ένας νεκρός και έντεκα τραυματίες και οι υλικές ζημιές είναι πολλές. Εντούτοις, αν και είναι της ίδιας κλίμακας Ρίχτερ, ο σημερινός σεισμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με εκείνον του 1999, σε επίπεδο καταστροφών. Γιατί όμως;

Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, αν και δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός και είχε σχετικά μικρή διάρκεια, προκάλεσε βιβλικές καταστροφές και κόστισε τη ζωή σε 143 συμπολίτες μας. Βασικός λόγος ήταν η εγγύτητα του στην Αθήνα, αφού είχε επίκεντρο μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αντιθέτως, ο σημερινός στην Κρήτη, αν και άγγιξε τα 6 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης στο νομό Ηρακλείου. Η διαφορά αυτή 5 χιλιομέτρων είναι καθοριστική.

Επιπλέον, ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999 προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων, το οποίο καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Πρόκειται για μια τεράστια απόσταση και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έγινε τόσο αισθητός στους κατοίκους της Αττικής. Παράλληλα, βάσει μελέτης δορυφορικών δεδομένων που έγινε αποδεκτή το 2008 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, διαπιστώθηκε πως έγιναν τελικά δυο σεισμοί στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, μεγέθους 5,8 και 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων μεταξύ τους. Τα ρήγματα εκτείνονταν μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας.

Ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού του 1999 υπολογίζεται 143, γεγονός που κατατάσσει τον σεισμό ως τον πιο θανατηφόρο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια. Με βάση αυτοψία σε 111 από τα θύματα του σεισμού, 36 άνθρωποι πέθαναν από τραύματα, 38 άνθρωποι έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους ενώ 31 πέθαναν από ασφυξία. Οι περισσότεροι από τους θανάτους οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων, τρία από αυτά εργοστάσια. Από τους υπόλοιπους, έξι έχασαν τη ζωή τους λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, δύο από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας όταν χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο. Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον άλλοι 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι. Οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν για την προσωρινή στέγαση των αστέγων εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται 10 χρόνια μετά.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις