Η Πρωταπριλιά έφτασε και σήμερα κάποιοι θα κάνουν φάρσες και θα πουν μικρά ψεματάκια. Πρόκειται για ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.

Διαβάστε παρακάτω γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά και πώς καθιερώθηκε.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για τις ρίζες του πρωταπριλιάτικου αστείου και το πως έφτασε στην Ελλάδα.

Η πρώτη εκδοχή

Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, το έθιμο προέρχεται από τους Κέλτες. Οι Κέλτες ήταν ένας λαός από τη βορειοδυτική Ευρώπη και ήταν ειδικευμένοι ψαράδες.

Η αλιευτική περίοδος αρχίζει την 1η Απριλίου και πρόκειται ακόμα για μία περίοδο που οι έμπειροι ψαράδες δυσκολεύονταν να πιάσουν ψάρια.

Έτσι, παραποιούσαν και αυτοί τον αριθμό των ψαριών που έπιαναν και σύντομα αυτή η πρακτική έγινε συνήθεια.

Η δεύτερη εκδοχή

Η δεύτερη εκδοχή, που είναι και πιο σωστή ιστορικά, τοποθετεί την προέλευση του εθίμου της πρωταπριλιάς στη Γαλλία του 16ου αιώνα.

Μέχρι το 1564, η Πρωτοχρονιά στη Γαλλία ήταν η 1η Απριλίου. Ωστόσο, το ίδιο έτος, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου ΙΧ, το έθιμο αυτό άλλαξε και η Πρωτοχρονιά θεωρούνταν η 1η Ιανουαρίου.

Αρχικά, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από όλους τους πολίτες, οι οποίοι συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, ενώ άλλοι αντιφρονούντες τους γελοιοποιούσαν στέλνοντάς τους πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Αυτό το αστείο έγινε στη συνέχεια και στο σημερινό έθιμο.

Η πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Το έθιμο της πρωταπριλιάς έφτασε στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας τα δικά του χαρακτηριστικά, με την βασική ιδέα να είναι η ίδια.

Στην Ελλάδα, λέγονται αθώα ψέματα προκειμένου να εξαπατηθεί το “θύμα”.

Σε ορισμένες περιοχές, πιστεύεται ότι όποιος καταφέρει να εξαπατήσει τον άλλον, θα έχει καλοτυχία και για το υπόλοιπο του έτους.

Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανία: Νομιμοποιείται από σήμερα η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Μανώλης Μαυρομμάτης: Έκκληση για αιμοδοσία στο όνομα του ίδιου και της συζύγου του – Τι αναφέρει ο γιος του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις