Τους καλά κρυμμένους και άγνωστους κινδύνους στο διαδίκτυο φρόντισε να μας υπενθυμίσει για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI και αρχιστράτηγος της ΕΛΑΣ ε.α. Μάνος Σφακιανάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε μια ακόμη υπόθεση διαρροής προσωπικών φωτογραφιών μιας κοπέλας λίγες ημέρες πριν πατήσει στα σκαλιά της εκκλησίας. “Σήμερα είχαμε μια καταγγελία, κορίτσι της διπλανής πόρτας, είχε δεσμούς στο παρελθόν 2016, 2017, 2018, φωτογραφίες με φιλιά, με αγκαλιές, σε δημόσια θέα. Κάποιοι καλοθελητές σε ψεύτικα προφίλ έχουν κοινοποιήσει τώρα αυτές τις φωτογραφίες και της δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Παντρεύεται στις 18 Αυγούστου, δεν ξέρουμε αν θα γίνει“.

Ο κ. Σφακιανάκης είπε στη συνέχεια στον αέρα του ZARPA RADIO 89,6 πως “Όταν εσύ που χαριεντίζεσαι μετά από 2-3 χρόνια γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου και τις παραμονές του γάμου γεμίσει το διαδίκτυο με φωτογραφίες του πρώην και τις δει αυτός που ετοιμάζεσαι να παντρευτείς που νομίζει πως είσαι η μοναδική γυναίκα της ζωής σου, τότε αρχίζουν τα όργανα… Τώρα το κορίτσι ζητάει να κατέβουν οι φωτογραφίες που άλλοι τις έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο. Κάποιοι που μας τη φυλάνε, τη δεδομένη στιγμή ανεβάζουν τις φωτογραφίες“.

Για τις νομικές κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης, τόνισε πως δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία. “Κι εκεί αρχίζει ο αγώνας δρόμου… Η αστυνομία δεν μπορεί να ρίξει κανένα προφίλ. Η αστυνομία πιάνει τον δράστη. Για να πέσει ένα προφίλ χρειάζεται δικαστική απόφαση. Μη βγάζετε αυτό που νιώθετε προς τα έξω. Τι ενδιαφέρει τους άλλους ο έρωτάς σας; Προσοχή”.

“Το βιογραφικό που έχουμε στο διαδίκτυο”

Στη συνέχεια ο Μάνος Σφακιανάκης για να γίνει πιο κατανοητό το σοβαρό ζήτημα της υπόθεσης παρομοίασε την δημοσιοποίηση φωτογραφιών στο διαδίκτυο, σαν να μοιράζονται φωτοαντίτυπα της στην κεντρική αγορά. Εξήγησε επίσης πως πλέον εκτός από το βασικό βιογραφικό ενός εργαζόμενου, έχει δημιουργηθεί και ένα δεύτερο.

Το βιογραφικό που έχουμε στο διαδίκτυο. Μας σκανάρουν. Αυτά που γράφουμε στα 17 θα είναι τροχοπέδη στα 31 σε μια πρόσληψη. Έχουμε περιστατικά που έρχονται άνθρωποι να κατεβάσουμε αναρτήσεις αλλιώς δεν θα προσληφθούν. Θέλει νομικές διαδικασίες το κατέβασμα μέσα από το διαδίκτυο. Η ζωή μας όλη στιγματίζεται από αυτά που γράφουμε και αναρτούμε στο διαδίκτυο. Να είμαστε προσεκτικοί, αυτά που γράφουμε να μην τα μετανιώνουμε. Γιατί ό,τι κάνεις στο διαδίκτυο δεν έχει πισωγύρισμα, μένει για πάντα“.

Η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά

Αναφορικά με το ερώτημα ακροατή για το από ποια ηλικία θα πρέπει να αποκτάει ένα παιδί πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο κ. Σφακιανάκης αρχικά επαίνεσε τη σημερινή νεολαία, χαρακτηρίζοντας τη ως “τετραπύρηνη” και ανέλυσε διεξοδικά το ζήτημα. “Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν από μικρά στο περιβάλλον της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Όχι όμως με την έννοια του να τα παρκάρουμε με ένα κινητό ή με ένα τάμπλετ και να τα αφήνουμε να παίζουν. Πρέπει από τα 4 – 5 να τα μάθουμε με κανόνες. Δεν το απαγορεύουμε.

Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Δεν το απαγορεύουμε. Ακούω κάποιους να λένε: “Εμένα είναι 12 χρονών και ούτε καν το ακούμπησε”. Μα δεν θέλουμε παιδιά “μπούφους”. Θέλουμε έξυπνα παιδιά. Από τεσσάρων ετών αρχίζουμε και το βάζουμε σιγά – σιγά το παιδί στην τεχνολογία… Μετά τα 7 όταν αρχίζει σιγά – σιγά να μπαίνει μόνο του στο διαδίκτυο πρέπει να βάλουμε firewall, να μπουν ειδικά φίλτρα, έτσι ώστε όταν το παιδί μείνει μόνο του να μην αρχίσει να μπαίνει σε τίποτα φρικιαστικά πράγματα και το βράδυ καταλήξει να βλέπει εφιάλτες“.

Για να ενισχύσει τα επιχειρήματα του, σύγκρινε τη μη ελεγχόμενη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά με το αν θα τα αφήναμε χωρίς έλεγχο σε μια κακόφημη γειτονιά. “Θα το άφηνες ποτέ; Όχι βέβαια“. Επιπλέον τόνισε πως στις μικρότερες ηλικίες η κατάλληλη συσκευή για κινητό δεν είναι τα smartphone και ποια είναι η σωστή τους χρήση. “Μόνο για λόγο ασφαλείας, για να μη χάσουμε το παιδί μας. Για να μη χάσουμε τη μπάλα και το παιδί μας, μετά τα 13 δίνουμε έξυπνο κινητό στα παιδιά μας. Το λέει ο νόμος το λένε και όλες οι εταιρείες, Facebook, TikTok, όχι λογαριασμοί πριν τα 13.

Στο TikTok να κάνεις μια ομάδα να βλέπουν μόνο οι φίλοι σου. Όχι παιδιά μικρά με τα εσώρουχα να λικνίζονται κι από κάτω να κάνουν πάρτι οι παιδόφιλοι. Θα ελέγχεις ποιους φίλους έχει το παιδί. Δεν μπορείς να το έχεις σε δημόσια θέα το παιδί. Αν έχεις το παιδί σε δημόσια θέα μπορούν να το δουν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Στο διαδίκτυο φίλους κάνουμε τους φίλους που έχουμε και στην πραγματική ζωή“.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, η εκπαίδευση για τη χρήση του διαδικτύου δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις νεαρές ηλικίες. “Πρέπει να δοθεί το βάρος στην εκπαίδευση του λαού. Να μάθει τι είναι το διαδίκτυο, πώς το χρησιμοποιείς και ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής σε αυτό“.

“Οι απάτες είναι η νέα φτωχοποίηση του πληθυσμού”

Τέλος έκανε και μια εκτενή αναφορά και ανάλυση της μεγαλύτερης μάστιγας των τελευταίων ετών στο διαδίκτυο, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο στο διαδίκτυο, της διαδικτυακής απάτης. “Οι απάτες είναι η νέα φτωχοποίηση του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή η επενδυτική απάτη είναι γύρω στα 450 εκ. ευρώ με τις μαϊμού επενδύσεις μόνο στη χώρα μας ενώ οι τραπεζικές απάτες φτάνουν τα 150 εκ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε συνολικά για 600 εκ. ευρώ που έχουν χάσει οι άνθρωποι μέσα από το διαδίκτυο“.

Έδωσε επίσης και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μια πρόσφατης απάτης. “Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με καταχωρήσεις “πώς με 250 ευρώ να γίνεις πλούσιος”. To σερβίρει η Google με τη μορφή περιεχομένου. Το πατάς εσύ, σου ζητάει να βάλεις το κινητό σου και μετά σε παίρνουν τηλέφωνο και σου αρχίζουν το παραμύθι πώς θα γίνεις πλούσιος” και έκλεισε την συνέντευξη προειδοποιώντας πως “Είναι μια μάστιγα της εποχής. Δεν πρέπει να ανοίγουμε κουβέντα με αγνώστους. Αυτό είναι βασικό“.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκαρισμένοι οι ιθύνοντες της Ντόρτμουντ – Διαγνώστηκε με όγκο στους όρχεις ο Σεμπάστιαν Αλέ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Στις 12:00 η ομιλία Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις