Τις μνήμες του από την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου του 1943 όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 677 αμάχους, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπόλησαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά, εξιστόρησε ο επιζώντας της σφαγής, Σωτήρης Θανόπουλος.

Ο κ. Θανόπουλος μίλησε στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” του ΑΝΤ1, εν.ω περιήγηση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε ο μουσειολόγος, Σάββας Καζάνης.

Εκείνη την ημέρα η γενιά μου έζησε στιγμές μεταξύ ζωής και θανάτου. Χωρίς να το γνωρίζουμε. Οι Γερμανοί χτύπησαν την καμπάνα το πρωί της Δευτέρας για να συγκεντρωθούμε όλοι στο σχολείο. Την προηγούμενη ημέρα 12 του μηνός του Αγίου Σπυρίδωνος, οι Γερμανοί βρέθηκαν στο σημείο που οι αντάρτες εκτέλεσαν τους 77 Γερμανούς αιχμαλώτους στις 7 Δεκεμβρίου και εμείς δεν ξέραμε τίποτα, απολύτως τίποτα“, δήλωσε αρχικά ο κ. Θανόπουλος επαναφέροντας τις μνήμες στο μυαλό του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον διαχωρισμό των ανδρών από τα γυναικόπαιδα, τους οποίους και πήγαν στην εκτέλεση.

“Εγώ γλίτωσα γιατί ήμουν 13,5 ετών, αν και οι Γερμανοί σκότωσαν όλους τους ενήλικες άνδρες και όλα τα αγόρια 12 ετών και πάνω. Δεν μας ζητούσαν κάποια ταυτότητα, κατά την κρίση τους έλεγαν “εσύ από εδώ, εσύ από εκεί”. Εγώ δεν πρόλαβα να φτάσω τον διαχωρισμό αυτόν γιατί ήμουν ο τελευταίος που ανέβαινε τα σκαλιά. Εγώ αν και θέλησα να ακολουθήσω τον πατέρα μου, τελικώς πήγα σε άλλη πλευρά από εκείνη που ήταν ο πατέρας μου και ο αδελφός μου“, προσέθεσε.

«Ήμασταν έγκλειστοι μέσα στο σχολείο. Άρχισαν αν καίνε σπίτια, όταν έφτασαν οι φλόγες και οι καπνοί στο σχολείο, επικράτησε πανικός. Ουρλιάζαμε όλοι γιατί μας έπνιγαν οι καπνοί και οι φλόγες. Ανοίξαμε πόρτες, παράθυρα και πηδούσαμε από τα παράθυρα. Κάποια στιγμή βγήκαμε και είδαμε Γερμανούς να κάθονται σταυροπόδι περίμεναν προφανώς το τρενάκι να τους κατεβάσει στο Διακοφτό. Όσοι είχαν σπίτια προς το νεκροταφείο είδαν ακόμα και τους Γερμανούς που κατέβαιναν από την εκτέλεση. Το βράδυ μάθαμε για την εκτέλεση των ανδρών και την επόμενη ημέρα στις 14 ανεβήκαμε πάνω για να ψάξουμε να βρούμε τον πατέρα μου και τον αδερφό μου”, είπε ο κ. Θανόπουλος.

>

Τι θα έλεγε στη Μέρκελ

Σε ερώτηση για το μήνυμα θα έστελνε στη Μέρκελ, που σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα, είπε ότι “το έγκλημα δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά δεν κατηγορώ τη σημερινή γενιά, αλλά είναι οι προγονοι της κ. Μέρκελ που το έκαναν”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις