Συντριβή Αντόνοφ: Η πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (16/7) δεν έχει θορυβήσει μόνο τις αστυνομικές αρχές, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

Μάλιστα, ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επιπτώσεις της συντριβής του αεροσκάφους, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται στο έδαφος.

Όπως υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης, “τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος”, ενώ στη συνέχεια της τοποθέτησης του ανέφερε πως για 1-2 μήνες καλό είναι να υπάρχει μια δειγματοληψία σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου:

“Καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής, για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης”.

Αναφορικά, με τους κατοίκους της περιοχής, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής είπε πως: “δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει”.

Συντριβή Αντόνοφ –  Μεγάλη προσοχή στις αγροτικές εργασίες

Τέλος, ο κ.Σαρηγιάννης προειδοποίησε για την πιθανότητα “να προκληθεί επαναιώρηση π.χ από αγροτικές εργασίες“, η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες:

“Να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωπο“.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού – Εισηγήσεις για επαναφορά της μάσκας στους κλειστούς χώρους

Στη δίνη του καύσωνα η Ευρώπη – Ποιες χώρες βρίσκονται σε “κόκκινο συναγερμό”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις