Μια σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει μετά το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τέθηκαν στο “τραπέζι” της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και άλλων υπουργών, συζητούνται όλα τα διαδικαστικά της κηδείας. Εντός ολίγου, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Μερικά από αυτά τα ζητήματα που ζητούν απάντηση είναι το εάν η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους και το εάν θα τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Η οικογένεια και συγκεκριμένα οι δύο γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, είχαν επισκεφθεί τον υπουργό Επικρατείας, καθώς έβλεπαν πως η κατάσταση του πατέρα τους μετά το οξύ εγκεφαλικό ήταν μη αναστρέψιμη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο δεν προκρίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο. Αν και το αίτημα διατυπώνεται στη βάση ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε διατελέσει αρχηγός του κράτους έως το 1974, με το δημοψήφισμα  έχασε το αξίωμα και τους τίτλους που το συνόδευαν.

Το επικρατέστερο σενάριο, λοιπόν, φαίνεται πως είναι η σορός του έκπτωτου βασιλιά να μεταφερθεί λίγες ώρες πριν από την κηδεία στη Μητρόπολη Αθηνών, ώστε όποιος επιθυμεί να πάει να προσκυνήσει. Και η εξόδιος ακολουθία πιθανότατα θα τελεστεί εκεί, ωστόσο σε μια τελετή χαμηλότερης κλίμακας και όχι με τιμές αρχηγού κράτους.

Όσον αφορά στο πού θα γίνει η ταφή του, δεν είναι κάτι που αποφασίζεται από την κυβέρνηση, αλλά αφορά τη συνεννόηση της οικογένειας του εκλιπόντος με την Εκκλησία.

Η ταφή, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι, όπου έχουν ταφεί μεταξύ άλλων η μητέρα του Φρειδερίκη και ο πατέρας του Παύλος.

Ένα ακόμα ζήτημα έχει να κάνει με την ιθαγένεια του Κωνσταντίνου, ο οποίος δεν ήταν Έλληνας πολίτης.

Υπενθυμίζεται πως ο Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης, αλλά διέθετε διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως “Constantine de Grecia“, με το οποίο είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 2003. Ωστόσο, όταν εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ. Το 2021 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα “Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Ακόμα, δεν είναι βέβαιο αν θα είναι ο βασιλιάς Κάρολος ή ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο εκλιπών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο γάμος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα – Μαρία και η πομπή στους δρόμους της Αθήνας (vid)

Ιστορικό ντοκουμέντο – Το τελευταίο διάγγελμα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πριν το δημοψήφισμα του 1974

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις