Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την Πανσέληνο του Αυγούστου το λεγόμενο Μπλε Φεγγάρι που αποχαιρετά τον Αύγουστο.

«Μπλε φεγγάρι» ή «Μπλε Σελήνη» ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα. Μπλε φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

Το αστρονομικό φαινόμενο του «Blue Moon» δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το χρώμα, αλλά με την επανάληψη της πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα. Αν και κατά περιστάσεις το φεγγάρι μπορεί να μοιάζει λίγο πιο γαλάζιο χάρη στη συγκέντρωση μικροσωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα, είναι κατά βάση ένας μεταφορικός όρος που περισσότερο τονίζει τη σπανιότητά του.

Πρόκειται για μια συνθήκη που εμφανίζεται ανά δύο με τρία χρόνια. Όταν δηλαδή αθροίζονται οι ημέρες που περισσεύουν από τις συνολικά 29.53 μεταξύ της μιας πανσελήνου από την επόμενη.

Γι’ αυτό και φυσιολογικά κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα – μία κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τη NASA, το όνομά του πηγάζει από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, όταν μπόλικη στάχτη σκορπίστηκε σε απόσταση ίση με 80 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να λάβει μια ιδιαίτερη μπλε-πράσινη απόχρωση για δύο ολόκληρα χρόνια.

Σε μικρότερο βαθμό συνέβη όταν εξεράγη το ηφαίστειο Τσιτσόν στο Μεξικό το 1983 και το Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.

Ειδήσεις σήμερα

Ξυλοδαρμό από γνωστό εφοπλιστή μέσα στο ΟΑΚΑ καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος

Απασφάλισε ο Φίλης για τον Κασσελάκη: Δεν έχουμε ανάγκη από πολιτικούς του Instagram

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις