Σεισμός Θήβα: Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν ξεκινήσει από χθες Σάββατο στην περιοχή της Θήβας έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, οι οποίοι συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη στον δήμο Θήβας παρουσία του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Γεράσιμου Χουλιάρα.

Όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη, ο δήμος τίθεται σε επιφυλακή για τις επόμενες μέρες προκειμένου οι επιστήμονες να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα ή για μια συνηθισμένη σεισμική ακολουθία μικρών μετασεισμών.

Ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας μαζί με την ομάδα του εγκατέστησε επιπλέον σεισμικά όργανα για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα στην περιοχή ενώ ζήτησε από τους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι.

‘Οπως είπε στη σύσκεψη ο κύριος Χουλιάρας υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή χαρακτηρίζεται από σεισμούς μικρής έντασης, κάτι που είναι συνηθισμένο. Όπως τόνισε, πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα με ήπια σεισμική δραστηριότητα, όμως υπάρχει η πιθανότητα να είναι ο προάγγελος ενός μεγαλύτερου σεισμού λόγω του επιβεβαρημένου ιστορικού που έχει σημειωθεί στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα καταγράφει τις επόμενες ημέρες μέσω των φορητών σεισμογράφων τη σεισμική δραστηριότητα, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία και να βγει συμπέρασμα.

Ο δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου συνέστησε στους δημότες υπομονή και ψυχραιμία. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, έχοντας εκπονήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τη χρήση κτηρίων και χώρων που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν επικίνδυνοι. 

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα έχουν καταγραφεί στην περιοχή ισχυροί σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί έγιναν το 1321  με μέγεθος 6.3, το 1853 6.5, το 1893 6.2, το 1914 με μέγεθος  6.0 το 1981 με μέγεθος 6.3  Ρίχτερ, όπως ανέφερε στην σελίδα του στο facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. 

Σε επικοινωνία που είχε το DEBATER με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα το φαινόμενο αυτό είχε συμβεί και πριν τέσσερις μήνες στη Θήβα και είναι ένα φαινόμενο που λειτουργεί σαν σμήνος σεισμών.

Για το γεγονός πως οι σεισμοί αυτοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί ακόμα και στην Αθήνα, ο κ. Λέκκας το απέδωσε στο μικρό εστιακό βάθος.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις