Η Ελλάδα αποχαιρετά μια σπουδαία προσωπικότητα της μαγειρικής, τη Βέφα Αλεξιάδου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας (25/11), έχοντας νοσηλευτεί τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Η Βέφα Αλεξιάδου, γεννημένη στο Βόλο το 1933, είχε αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη και την προώθηση της ελληνικής κουζίνας. Με σπουδές χημικού και μεταπτυχιακό στο Berkeley University των ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον χώρο της μαγειρικής.
Τα βιβλία της, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχουν τιμηθεί με διεθνή βραβεία, ενώ η τηλεοπτική της παρουσία έχει σημαδέψει γενιές τηλεθεατών.
Η προσωπική της ζωή, ωστόσο, σημαδεύτηκε από μεγάλες απώλειες. Ο θάνατος των δύο κοριτσιών της, της Αλεξίας και της Άντζελας, ήταν ένα πλήγμα που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει πλήρως. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Βέφα Αλεξιάδου είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική, όπου και έζησε τα πιο ήρεμα χρόνια της.
Η απώλεια της Βέφας Αλεξιάδου είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο της μαγειρικής και για όλους όσους την αγαπούσαν. Η κληρονομιά της, όμως, θα ζήσει για πάντα μέσα από τις συνταγές της, τα βιβλία της και τις αναμνήσεις που άφησε.
Ήταν μια γυναίκα με πάθος για την ελληνική κουζίνα, την οποία μελετούσε και προωθούσε με αφοσίωση. Τα βιβλία της αποτελούν μια ανεκτίμητη πηγή γνώσεων για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ενώ οι εκπομπές της έκαναν τη μαγειρική πιο προσιτή και διασκεδαστική για το ευρύ κοινό.
Κυρ. Μητσοτάκης σε Βαρθολομαίο: “Είστε μία πηγή έμπνευσης, σοφίας και καθαρής σκέψης”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"