Η 49η επέτειος του Πολυτεχνείου θα κινητοποιήσει νεολαία, εργαζομένους και φορείς σε όλη τη χώρα που θα διαδηλώσουν στις πόλεις τους στις 17 Νοέμβρη.

Επέτειος του Πολυτεχνείου: Η εξέγερση

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν φοιτητές της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα “Δημοκρατία”, “Κάτω η Χούντα” και “Ζήτω η Ελευθερία”.

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Το βασικό τους μήνυμα ήταν: “Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για τη Δημοκρατία”.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός

Ένας ραδιοφωνικός σταθμός άρχισε να λειτουργεί στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Ενώ στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα – νύχτα, για να πληροφορούν τον κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων.

Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Επίσης, στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο και ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου.

Τα άρματα μάχης

Το δικτατορικό καθεστώτος έστειλε αμέσως μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολίσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με δακρυγόνα, γκλομπς και σφαίρες εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος διέταξε την είσοδο του τανκ για να ανοίξει η πύλη και να μπει ο στρατός να εκκενώσει το κτήριο της οδού Πατησίων. Η εκκένωση έγινε αναίμακτα, ωστόσο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνες τις μέρες.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να την γκρεμίσει, με αποτέλεσμα να συνθλίψει 2-3 φοιτητές που βρίσκονταν πίσω από την πύλη.

Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αγνοήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Η “πτώση” της δικτατορίας Παπαδόπουλου

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα.

Τη θέση του ανέλαβε ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ο οποίος “έπεσε” στις 23 Ιουλίου του 1974, μετά τα γεγονότα στην Κύπρο και τη βίαιη εισβολή των Τούρκων στη “Μεγαλόνησο”.

Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης “Εθνικής Ενότητας” τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου.

Εκείνη τη μέρα άρχισε η εποχή της “Μεταπολίτευσης”, η λαμπρότερη περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022, όπου πλήθος κόσμος θα συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας και θα κατευθυνθεί προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστήριο με το θάνατο μηχανικού που πέθανε μέσα σε πλοίο στη Σαλαμίνα

Αναζητείται ο ανήλικος που οπλοφορούσε μέσα σε κλαμπ της Αθήνας – Συναγερμός μετά το viral βίντεο (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις