Δεκαπενταύγουστος: H μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας πλησιάζει και όλη η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει αυτήν την ημέρα και να τιμήσει την Παναγία.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι Θεομητορική γιορτή για όλους τους Έλληνες χριστιανούς και οι εορτασμοί γίνονται την ημερομηνία που μαρτυρά το όνομα της, δηλαδή στις 15 Αυγούστου. Πρόκειται για εθνική αργία και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Εκείνη την ημέρα όλοι οι πιστοί γιορτάζουν και τιμούν την κοίμηση της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάσταση Της στους ουρανούς.

Τι γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου;

Σύμφωνα με όσα λέει η παράδοση της Εκκλησίας, όταν η Παναγιά, η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον θάνατο της, ανέβηκε στο όρος των Ελαίων που βρισκόταν κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, για να προετοιμάσει τον εαυτό της και να κάνει την προσευχή της. Η Θεοτόκος, λέγεται, ότι φρόντισε να ειδοποιήσει τους Αποστόλους για τον επικείμενο θάνατος της και ενώ την ημέρα της κοιμήσεως της ορισμένοι από αυτούς δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους έφερε κοντά της.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου έγινε στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και έμενε. Όταν πέθανε, της έκλεισαν τα μάτια και την μετέφεραν στον κήπο της Γεσθημανής όπου ετάφη σε μνήμα. Λέγεται ότι κατά τη μεταφορά της εκεί, Ιουδαίοι προσπάθησαν να αναποδογυρίσουν το κρεβάτι με το οποίο μεταφέροταν το σώμα της, όμως όχι μόνο δεν τα καταφέραν αλλά τυφλώθηκαν κιόλας.

Μάλιστα ένας Ιουδαίος που τελικά έφτασε κοντά στο άψυχο σώμα Της και το ακούμπησε, έχασε τα χέρια του από μια αόρατη ρομφαία που του τα έκοψε. Η ταφή έγινε τελικά σε μνήμα της Γεσθημανής και τρεις ημέρες μετά το θάνατο Της, το σώμα Της, ανελήφθη στον ουρανό και ο τάφος της στη συνέχεια βρέθηκε άδειος.

Οι παραπάνω πληροφορίες για το θάνατο της Θεοτόκου δεν περιλαμβάνονται στη Καινή Διαθήκη. Τις έχουμε μάθει μέσα από τροπάρια και ύμνους της Εκκλησίας και διηγήσεις που έχουν κάνει σημαντικοί άνδρες της Εκκλησίας όπως ο Άγιος Ιωάννης του Θεολόγου, Διονυσίου του Αεροπαγίτη.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι περίοδος νηστείας

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση οι ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο είναι περίοδος νηστείας και αυτό καθιερώθηκε από τον 7ο αιώνα. Στην αρχή η περίοδος αυτή ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, πριν τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και πριν τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 10ο αιώνα όμως ενώθηκαν σε μια περίοδο νηστείας που αφορά τις 14 ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή από την 1η Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας που “υπαγορεύει” ο Δεκαπενταύγουστος συνηθίζεται να μην τρώμε λάδι όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ στις 6 Αυγούστου που είναι η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, επιτρέπεται να φάμε και ψάρια. Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 του μήνα, η νηστεία σταματά και μπορούμε να φάμε όλες τις τροφές εκτός αν είναι ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή οπότε και μπορούμε να απολαύσουμε μόνο το ψάρι.

Ειδήσεις σήμερα

Στάθης Σχίζας για Αλεξάνδρα Παναγιώταρου – “Eίπα το χάσαμε το κορίτσι”

Αυτά τα τρία ζώδια έχουν πιθανότητες να χωρίσουν μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις