Το εστιατόριο «Λεωνίδας» από το 1928 βρίσκεται επί της Τατοΐου και έχει φιλοξενήσει πολλούς επιφανείς Έλληνες και όχι μόνο. Το ξέρατε όμως ότι κρατάει το τραπέζι του Κωνσταντίνου Καραμανλή όπως ήταν και στο σημείο που ο ίδιος ήθελε να γευματίζει με θέα τη Νέα Ερυθραία; Μάλιστα έτρωγε εκεί σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ένα τμήμα του εστιατορίου παραμένει όπως ήταν παλιά…

Ο μετρ του σέρβις Κυριάκος Κυριακόπουλος που είναι στη δουλειά αυτή 45χρόνια αποκαλύπτει στο DEBATER στιγμές με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και το περιζήτητο μπουρμπουαρ, τον Αριστοτέλη Ωνάση και την πλάκα που σκαρφίστηκε, αλλά και τα αγαπημένα τους πιάτα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο μαγαζί.

«Ερχόντουσαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες, πολιτικοί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος. Κάποια στιγμή ήρθαν στο μαγαζί ο Αείμνηστος Παπανδρέου και ο Καραμανλής. Αναρωτιόμασταν τι θα κάναμε, που θα τους βάλουμε. Βάλαμε τον έναν στη μία πτέρυγα και τον άλλο στο τραπέζι του που καθόταν πάντα. Ο κόσμος τους θαύμαζε, μόλις έμπαιναν οι πελάτες σηκωνόντουσαν και τους χειροκροτούσε. Αλλά ήταν διακριτικοί, έπιαναν γωνίες και δεν ήθελαν δημοσιότητα. Ο Καραμανλής έτρωγε συνήθως μαγειρευτά φαγητά με αγαπημένο του τα ντολμαδάκια με την υπέροχη αυτή σάλτσα που έχουμε μέχρι και σήμερα, ενώ ο Παπανδρέου έτρωγε πικάντικα. Ήταν ιδιόρρυθμοι άνθρωποι, όταν ερχόταν ο λογαριασμός δεν άφηναν να πληρώσουν, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Παπανδρέου. Αυτοί που πλήρωναν, εάν δεν αφήνανε μπουρμπουάρ ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου με τον τρόπο τους άφηναν. Χωρίς να τους μειώσουν ή να τους προσβάλουν.

Ο Παπανδρέου ήταν με παρέα 4 ατόμων και όταν ζήτησαν λογαριασμό ήταν 39.000 δραχμές και πλήρωσε ο φίλος της παρέας 40.000 δραχμές. Του φέραμε ρέστα 1.000 δραχμές και αντί να αφήσει μπουρμπουαρ τα πήρε. Φεύγοντας λοιπόν ο Παπανδρέου τον χαιρέτησα και μου άφησε 20.000 δραχμές μπουρμπουαρ. Ο δε Καραμανλής που του άνοιξα την πόρτα το 1977 μου έδωσε μια χρυσή λύρα. Μάλιστα εγώ δεν το κατάλαβα και πάω στο αφεντικό μου και του λέω κοίταξε με κορόιδεψε. Έχει πάνω τον Άι Γιώργη και μου λέει ρε βλάκα είναι χρυσή λύρα αυτό!

Το μυστικό είναι να φάει καλά, να μείνει ευχαριστημένος και τότε θα αφήσει μπουρμπουάρ. Δεν ήμουν άνθρωπος του χρήματος, ήθελα οι πελάτες που σερβίρω να είναι ικανοποιημένοι», καταλήγει.

Το περιστατικό με τον Ωνάση στον Λεωνίδα

Ένα αστείο στιγμιότυπο μας περιέγραψε ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Καβαλλάρης που συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία μέχρι σήμερα. Του την είχε περιγράψει σερβιτόρος.

«Είχε έρθει ο Ωνάσης και καθόταν μέσα σε αυτόν τον χώρο που βλέπετε. Έξω καθόταν ένα ζευγάρι που είχε έρθει ο άνδρας του ζευγαριού να μιλήσει στον εκατομμυριούχο, με την ασφάλεια του Ωνάση να μην αφήνει να τον πλησιάσουν. Άκουσε λοιπόν ο Ωνάσης ότι ήθελε να του μιλήσει και του έκανε νόημα να τον αφήσουν. Πήγε και του λέει σας παρακαλώ όταν θα φεύγετε πείτε την ώρα που θα κάθομαι με την κοπέλια «Μπάμπη φεύγω…» για να κάνω εφέ στο κορίτσι μου. Συμφώνησε ο Ωνάσης να το κάνει και φεύγοντας του φωνάζει. «Μπάμπη φεύγω!», τίποτα ο άλλος. Δεν έδινε σημασία. Συνεχίζει ο Ωνάσης «Μπάμπη φεύγω!», τα ίδια να μην του δίνει σημασία. Πλησιάζει ο Ωνάσης πιο κοντά, «λέω Μπάμπη, φεύγω!». Και γυρνάει ο Μπάμπης και λέει στον Ωνάση: «Χέ@@ μας ρε Τέλη, δεν βλέπεις ότι μιλάω;» Με τους δύο να σκάνε στα γέλια.

Πάντως αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι κάτι τόσο μοναδικό κράτησε μέσα στον χρόνο και έμεινε σχεδόν ατόφιο. Ξέρετε γιατί; Χάρη στην αγάπη. Όταν αγαπάς κάτι το κρατάς και αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο, όπως η γεύση από τα μαγειρευτά και τα ψητά του Λεωνιδα!

Οι ειδήσεις σήμερα:

Λογαριασμοί ρεύματος: Έκτακτη επιδότηση σε 730.000 νοικοκυριά για Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Πως ο Μητσοτάκης… ξορκίζει την διαβολοβδομάδα που ξεκινάει

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις