Σε ποιους θα χορηγείται το νέο εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού

Το εισπνεόμενο φάρμακο θα χορηγείται σε πρώτη φάση από το νοσοκομείο “Αττικόν”

Σε ποιους θα χορηγείται το νέο εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού

Σε ενήλικες ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, θα χορηγείται το εισπνεόμενο φάρμακο από το Ισραήλ σε πρώτη φάση, από το νοσοκομείο “Αττικόν”.

Το πρόγραμμα κλινικής μελέτης για τη χορήγηση του φαρμάκου ανέλαβε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στα νοσοκομεία “Αττικόν” και “Σωτηρία”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι συνάντηση με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής Ναντίρ Άρμπερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κοροναϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, είχε νωρίτερα σήμερα, Μ. Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σκεύασμα αναμένεται να πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ την ερχόμενη εβδομάδα.

Σώθηκαν 29 στους 30

Η αγωγή αφορά εισπνεόμενο φάρμακο που με βάση τις πρώτες ενδείξεις έχει πετύχει ποσοστά αποτελεσματικότητας στο 96% των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκε. Συγκεκριμένα, 29 στους 30 σώθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Το φάρμακο είναι αποτέλεσμα της έρευνας του καθηγητή Ναντίρ Άρμπερ και αρχικά σχεδιάστηκε για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

Εμβολιασμός εγκύων – Αντισώματα στα νεογνά

Εντωμεταξύ, ελπιδοφόρα είναι τα νέα δεδομένα και στο επίπεδο της πρόληψης μέσω εμβολιασμού: Έγκυες και θηλάζουσες μητέρες μπορούν να εμβολιάζονται κατά του Covid-19, απολαμβάνοντας οφέλη τόσο η μητέρα, όσο το έμβρυο και το νεογνό, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Άννα Δασκαλάκη, διευθύντρια στο τμήμα Νεογνών στο “Αττικόν” ο εμβολιασμός είναι ασφαλής. Η ίδια τονίζει ότι η όποια σύγχυση είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα οφείλεται στην έλλειψη επαρκών στοιχείων μελετών, κάτι το οποίο αντιμετωπίστηκε τον τελευταίο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, η οδηγία των γιατρών είναι ξεκάθαρη: ΝΑΙ στο εμβόλιο, προστατεύει την μητέρα και θωρακίζει τον οργανισμό του εμβρύου και του νεογνού με αντισώματα.

Σημειώνεται ότι καταλληλότερη περίοδος για τον εμβολιασμό θεωρείται το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, ενώ η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και από την πρώτη μέρα του θηλασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ