Πριν καλά-καλά ψηφιστεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για την σημερινή απεργία, παρατηρούνται κάποια περιστατικά εργασιακής αυθαιρεσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, στην Κρήτη, είναι καθημερινές πλέον οι καταγγελίες εργαζομένων που κάνουν λόγο για εργοδότες που ζητούν ή ακόμη και επιβάλλουν 10ωρη καθημερινή εργασία στο εξαήμερο.

Κάποιοι εργοδότες, ειδικά στα τουριστικά επαγγέλματα αλλά και τον επισιτισμό έχουν ξεκινήσει να επιβάλλουν την 10ωρη εργασία στους εργαζόμενους. Επίσης σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία ενώ υπάρχουν συμβάσεις με υποχρεωτικότητα παρ’ όλα αυτά κάποιοι ξεσαλώσει ζητώντας 10ωρα, 6ήμερη εργασία χωρίς να δίνουν τα ρεπό“, επισημαίνει μιλώντας για το ζήτημα στο cretapost, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς που προσθέτει πως “πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιους εργοδότες το 10ωρο να το κάνουν 12ωρο και το 6ήμερο να το κάνουν 7ήμερο. Είναι πολύ σοβαρή αυτή η κατάσταση γι’ αυτό και αντιδρούμε με όσα μέσα διαθέτουμε“.

Υπάρχει μία απορρύθμιση εδώ και πολύ καιρό της αγοράς εργασίας. Έρευνα που είχε βγει έδειξε πως – εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών – πάνω από το 40% δεν πληρώνεται υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι ήδη εργάζονται κάποιοι άνθρωποι χωρίς να πληρώνονται. Υπάρχουν κλάδοι όπως ο επισιτισμός, τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες που παραβιάζεται το ωράριο κατά πολύ“, τονίζει σχετικά ο κ. Βοργιάς ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως με το νέο νομοσχέδιο η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη: “Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως έρχεται να διπλασιάσει τις υπερωρίες ανά εργαζόμενο στο βιομηχανικό κλάδο ενώ παράλληλα μειώνει την προσαύξηση. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος αν έπαιρνε π.χ. 200 ευρώ υπερωρίες για 10 ώρες, τώρα για να πάρει τα 200 ευρώ θα πρέπει να δουλέψει 15 ώρες επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η προσαύξηση. Προβλέπω ότι θα απορυθμιστεί περαιτέρω η αγορά εργασίας και θα δημιουργηθεί ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα“.

Εργασιακό νομοσχέδιο – Μαζική η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Μαζική ήταν σήμερα η συμμετοχή του κόσμου της εργασίας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που διεξήγησαν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής και πανεργατικής απεργίας, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις