Την τοπική κοινωνία της Νάξου έχει «ταράξει» ο θάνατος του 22χρονου στο νησί των Κυκλάδων, ο πέθανε τελείως αιφνίδια μετά από απανωτές ανακοπές καρδιάς, αλλά χωρίς να έχει ιστορικό καρδιοπάθειας.

Ο 22χρονος εμφάνισε έντονο βήχα και δέκατα 3 ημέρες πριν τον προδώσει η καρδιά του με απανωτές ανακοπές. Η μητέρα του μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS και τόνισε πως το παιδί της δεν είχε προβλήματα υγείας.

«Δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα. Είχε ένα βηχαλάκι. Έκανε κάτι δέκατα. Πήγαμε στο γιατρό. Ο καρδιολόγος είπε άμεσα να πάει στο κέντρο υγείας να βάλει ενδοφλέβια φάρμακα», είπε η μητέρα του.

Μπορεί να ετοιμάστηκε ελικόπτερο για αεροδιακομιδή στην Αθήνα, ωστόσο ήταν ήδη αργά καθώς ο νεαρός είχε ήδη φύγει απ’ τη ζωή. Ο θείος του έκανε ανέφερε στο LIVE NEWS ότι 22χρονος μπορεί να έπασχε από τη νόσο «Νάξος».

«Πάθαινε ανακοπές, προσπαθούσαν να το επαναφέρουν να το σταθεροποιήσουν για να το βάλουν στο ελικόπτερο. Τον βάλανε στις 9 η ώρα μέσα στο ελικόπτερο μόλις πήγε στο νοσοκομείο ξανά έπαθε, στο Νίκαιας νομίζω τον πήγανε. Ξανά έπαθε πάλι αυτές τις κρίσεις που πάθαινε στην καρδιά και εκεί δεν ξανά επανήλθε», είπε.

«Η οικογένεια έχει άλλα δύο κοριτσάκια και είχε και άλλο ένα παιδί, πάλι αγοράκι χάθηκε. Ήταν 5 χρονών εκείνο όταν χάθηκε. Πληροφοριακά λέγανε μήπως είναι με την νόσο της Νάξου στην καρδιά έχουνε κάποια θέματα εδώ στην Νάξο με καρδιοπάθειες», πρόσθεσε.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (31/10) η κηδεία του 22χρονου στη Νάξο

Άγνωστη παραμένει η αιτία για τις ανακοπές του 22χρονου προτού πεθάνει. Η νόσος «Νάξος» είναι μια πιθανή αίτια, με τους ιατροδικαστές να περιμένουν τις ιστοπαθολογικές για να αποφανθούν.

Σήμερα το μεσημέρι τελέστηκε η κηδεία του στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μέση στη Νάξο.

Τι είναι η νόσος «Νάξος»

Το 1985 ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγος του Μανταλένα Τσατσοπούλου παρατήρησαν ανεξήγητους αιφνίδιους θανάτους σε νέους στα ορεινά χωριά της Νάξου, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους.

«Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Νάξο. ήταν εντυπωσιακό γιατί οι ασθενείς είχαν τραχύ δέρμα στις παλάμες και στα πέλματα και τα μαλλιά τους ήταν πολύ έντονα σγουρά», είπε η Μανταλένα Τσατσοπούλου.

Η κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100! Το 2019 ζητήθηκε προληπτική εξέταση των 5.000 κατοίκων του νησιού στο Ωνάσειο.

Πυκνά σγουρά μαλλιά και δερματικές αλλοιώσεις είναι τα χαρακτηριστικά που φέρουν ασθενείς με νόσο Νάξος, η οποία κληρονομείται από τους γονείς.

Αντίστοιχες γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο και τη Σαμοθράκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Φθινόπωρο… φτάνει: Καιρός τύπου “Π” από την Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες

Σασμός – Τρίτη (31/10): Ο φόνος του Νικηφόρου ανοίγει νέο κύκλο αίματος

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις