Ποδήλατο: Γυμναστική, τόπος ζωής ή απλά μόδα; Ένα μέσο που για πολλούς, μέσα στο τελευταίο πολύμηνο lockdown αναδείχθηκε από “τελευταίος τροχός της αμάξης” στους δρόμους, σε βασικό μέσο μεταφοράς.

Πολλοί ανακάλυψαν στο δίτροχο όχημα την αφορμή να βγαίνουν από το σπίτι, κάνοντας συγχρόνως γυμναστική και ανακαλύπτοντας εκ νέου τη γειτονιά και την πόλη τους πάνω σε δυο ρόδες. Με τη δρομολόγηση μάλιστα του νέου ποδηλατόδρομου που θα συνδέει τον Πειραιά με το Σούνιο, το αγαπημένο μέσο των παιδικών μας χρόνων γίνεται πιο “must” παρά ποτέ.

Στη φιλοσοφία του ποδηλάτου μυούν με πολύ όμορφο τρόπο η Αναστασία και ο Σπύρος. Ένα ζευγάρι που συνδύασε την αγάπη του για το φαγητό και το περιβάλλον με τις περιηγήσεις με ποδήλατα στην πόλη της Αθήνας.

Με αφετηρία το κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, θαμώνες αλλά και πολίτες, τουρίστες και περαστικοί μπορούν να “ξεκλειδώσουν” ένα από τα οικολογικά ποδήλατα της Coco Mat που κοσμούν τον χώρο και να ξεκινήσουν τις ορθοπεταλιές, είτε μόνοι τους είτε ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή μαζί με άλλους.

Τα ποδήλατα ενοικιάζονται για ώρες αλλά και για μέρες, ανάλογα την περίπτωση.

Ένα ζευγάρι απολαμβάνει τη βόλτα του
“Το ποδήλατο ήρθε για να μείνει”

Μια ιδέα που ξεκίνησε από την αγάπη τους για τη γυμναστική, το περιβάλλον και φυσικά την αθηναϊκή πρωτεύουσα. Όπως εξηγεί η Αναστασία στο DEBATER, το ποδήλατο δεν είναι απλώς ένας τρόπος μετακίνησης, αλλά ιδέα. Ανεβαίνοντας στη σέλα και ξεκινώντας να κάνεις πετάλι, εισέρχεσαι αυτομάτως σε έναν άλλο κόσμο, χαλαρώνεις, αναπνέεις καλύτερα, κάνεις τη βόλτα σου και όλα αυτά δημιουργώντας και… σιλουέτα!

Ένα από τα ποδήλατα για τα tour

Όπως αναφέρει, μέσα στην καραντίνα, ο κόσμος στράφηκε στο ποδήλατο σαν “σανίδα σωτηρίας” ώστε να κάνει βόλτες και ξεφεύγει από την πίεση της καθημερινότητας. Αυτό αποδεικνύει η ζήτηση για τις ενοικιάσεις ποδηλάτων, που αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω lockdwon. Όπως λέει, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις οικογενειών που νοίκιαζαν ποδήλατα και πήγαιναν βόλτες. Οπότε το ποδήλατο έγινε το μέσον που έδεσε τους ανθρώπους μεταξύ τους. Υπήρξαν μάλιστα και πολλοί που αγόρασαν οι ίδιοι το δικό τους ποδήλατο, κάτι που σημαίνει ότι το μέσο “ήρθε για να μείνει”.

Πόσο bike friendly είναι η ελληνική πρωτεύουσα και οι δυσκολίες για τους ποδηλάτες;

Όπως λέει η Αναστασία, η Αθήνα δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα “bike friendly”, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί ποδηλατόδρομοι και όσοι υπάρχουν, δεν αξιοποιούνται σωστά.

Μεγάλη σημασία έχει και οδική συμπεριφορά, που δεν είναι αυτή που πρέπει απέναντι στους ποδηλάτες από τους οδηγούς. Όπως αναφέρει, πρέπει να υπάρξει καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των οδηγών και να υπάρχει σεβασμός στους ποδηλάτες. Επίσης, οι δρόμοι δεν είναι στην καλύτερα δυνατή κατάσταση, καθώς υπάρχουν λακκούβες. Για το λόγο αυτό έχουν σχεδιαστεί ειδικές διαδρομές για τα tour, ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα και οι ποδηλάτες να είναι προστατευμένοι.

Οι βόλτες στην Αθήνα

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του νέου ποδηλατόδρομου είναι ευχής έργον για τη διευκόλυνση των ποδηλατών και την ανάδειξη της Αθήνας σε “ενεργειακά πράσινη” πόλη.

Ποιες είναι οι ωραιότερες διαδρομές στην Αθήνα;

Η μία είναι από το κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση την Αθηναϊκη Ριβιέρα, περνώντας από το Σταύρος Νιάρχος και η άλλη είναι η περιήγηση στο ιστορικό κέντρο με στάσεις στον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο.

Βόλτες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Γιατί να διαλέξει κάποιος το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης;

“Γιατί το ποδήλατο δίνει ζωή και δε ρυπαίνει το περιβάλλον, πώς να το πω πιο απλά;”, σημειώνει η Αναστασία. Γιατί αγαπάμε τον πλανήτη μας και θέλουμε να τον αφήσουμε λίγο καλύτερο για τα παιδιά μας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΓΑΛΑΝΗ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις