Αλλαγή ώρας έχουμε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα από θερινή σε χειμερινή. Θα πρέπει, λοιπόν, να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Το θετικό σε αυτή την αλλαγή είναι ότι κερδίζουμε μία ώρα ύπνου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, στις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών μας θα πρέπει να πάνε μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 3:00 τα ξημερώματα.

Πλέον, στις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές μας η αλλαγή της ώρας γίνεται αυτόματα, επομένως δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς. Μονάχα σε ρολόγια που λειτουργούν ακόμη με δείκτες, θα πρέπει να παρέμβουμε.

Αλλαγή ώρας: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. 

Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.“.

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Οδηγία αλλαγής ώρας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξέδωσαν στις 19 Ιανουαρίου 2001 την εν λόγω Οδηγία σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Σημειώνεται ότι η αλλαγή της ώρας υιοθετήθηκε το 1980 την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο κάθε κράτος επέλεγε τις δικές του ημερομηνίες εφαρμογής. Αυτό προκάλεσε ένα “χάος” και κάπως έτσι φτάσαμε στην εν λόγω Οδηγία, για να υπάρξει εναρμόνιση.

Από το 2002, λοιπόν, η θερινή ώρα στην Ε.Ε. αρχίζει σε κάθε κράτος μέλος τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής και λήγει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Για γεωγραφικούς λόγους, η παρούσα οδηγία δεν εφαρμόζεται στα υπερπόντια εδάφη των κρατών μελών.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά την ευρωπαϊκή Οδηγία

Για ποιο λόγο εφαρμόζεται η αλλαγή ώρας και οι σκέψεις εγκατάλειψης του μέτρου

Ο βασικός λόγος που εφαρμόζεται η αλλαγή της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Εκτός από την Ε.Ε., εφαρμόζεται επίσης ως μέτρο και στις Η.Π.Α. από το 1918 και εφαρμόστηκε αποσπασματικά από την κάθε Πολιτεία. 

Οι πρώτες χώρες που εφάρμοσαν το μέτρο αλλαγής ώρας στην Ευρώπη, ήταν η Γερμανία και η Αυστρία το 1916. Τότε εφαρμόστηκε με σκοπό την εξοικονόμηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησαν Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία, Τασμανία και Αυστραλία. 

Από το 2019 ξεκίνησε ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. αναφορικά με το πόσο χρήσιμο τελικά είναι το μέτρο αυτό για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ακολούθησε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού και το θέμα… μπήκε ξανά στα συρτάρια, ωστόσο χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Ουκρανία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το μέρο για την αλλαγή της ώρας. 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας για τον «πράσινο χρυσό» – Περιπολίες σε ελαιώνες και σεκιούριτι στα ελαιοτριβεία

Η μύγα που δεν έλεγε να αφήσει ήσυχο τον Κασσελάκη στο συνέδριο του Economist (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις