Αττική Οδός: Την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική οδό, ζήτησε ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την αποτίμηση της κατάστασης. Η εταιρεία το αποδέχθηκε. Τι ποσά μπορούν όμως να διεκδικήσουν δικαστικά οι πολίτες που βίωσαν αυτήν την ταλαιπωρία; Ποιος έχει την ευθύνη για όσα συνέβησαν στην Αττική οδό και τι ποινές ορίζει ο νόμος; Ο Αλέξης Κούγιας μιλά στο DEBATER και απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια οι άνθρωποι οι οποίοι αποκλείστηκαν με τα αυτοκίνητα τους τόσο στην Αττική οδό, όσο και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες που την αρμοδιότητα είχε η Περιφέρεια Αττικής έχουν τις εξής δυνατότητες:

Αττική Οδός – Οι δυνατότητες των πολιτών και οι ποινές που ορίζει ο νόμος

Έχουν σε ποινικό επίπεδο τη δυνατότητα να μηνύσουν για το κακούργημα της διαταράξεως της ασφάλειας των συγκοινωνιών, που τιμωρείται με τουλάχιστον 5 χρόνια κάθειρξης μέχρι και 15 χρόνια.

Και έχουν επίσης τη δυνατότητα να μηνύσουν για το αδίκημα της παρακωλύσεως των συγκοινωνιών που είναι πλημμέλημα και τιμωρείται από 3 μήνες μέχρι 3 χρόνια.

Όσον αφορά την προσφυγή τους στα δικαστήρια, ο Αλέξης Κούγιας σημειώνει πως οι πολίτες “έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγωγή τόσο στην Περιφέρεια Αττικής για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη θεομηνία, όσο και στην Αττική Οδό, εξαιτίας των αμελειών από τις οποίες ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι ώρες ολόκληρες.”

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, σύμφωνα με τα παραπάνω έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ποσά τα οποία ξεκινούν από 0 ευρώ ως και ποσά που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ: “Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο, ούτε μέγιστο. Τα δικαστήρια είναι ελεύθερα να επιδικάσουν στον οποιονδήποτε ταλαιπωρήθηκε επί ώρες για την ψυχική τους οδύνη και πολύ περισσότερο αν έχει υποστεί κάποια σωματική βλάβη, μια αποζημίωση.”

Σε ερώτηση του DEBATER σε σχέση με το τι ορίζει ο νόμος για την ψυχική οδύνη, ο κ. Κούγιας αναφέρει: “Η ψυχική οδύνη είναι μια ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνει από τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, μέχρι και την περίπτωση που κάποιος έχανε τη ζωή του εξαιτίας της ταλαιπωρίας. Σε αυτή την περίπτωση οι συγγενείς θα μπορούσαν να διεκδικήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα ποσό της τάξεως των 50.000 είναι ένα ποσό που μπορεί να ζητήσει κάποιος. Ειδικά στην περίπτωση που έπρεπε να πάρει κάποια φάρμακα και διακινδύνεψε τη ζωή του, το ποσό μπορεί να είναι μεγαλύτερο.” καταλήγει.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα πάρετε τα οχήματα που ξέμειναν στην Αττική Οδό – Αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε οδηγό

Έμεινε σχεδόν ένα 24ωρο στην Αττική Οδό μόνο με νερό – “Περπατήσαμε 3 χλμ. για να φτάσουμε στον στρατό”

Εξοργισμένοι οι Μαχητές με τον Κατσαούνη – “Μέγιστος κωλοτούμπας, δεν τίμησε τα παντελόνια που φοράει” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις