Στα ύψη είναι η αγωνία των κατοίκων μετά το σεισμό στην Εύβοια, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12) και ταρακούνησε τα Ψαχνά. Οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 50, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν πολύ στενά το φαινόμενο.

Ευτυχώς, ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές, ενώ σήμερα Πέμπτη στην περιοχή αναμένονται μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες. Επίσης, οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας εκτίμησε πως το φαινόμενο εκτονώνεται.

Το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου” δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες, ωστόσο είχε να δώσει σεισμό εδώ και 12 χρόνια περίπου. “Στο παρελθόν έδινε μικροσεισμούς συνέχεια. Είναι ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο γνωρίζουμε και παρακολουθούμε“.

Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στον ANT1 και το “Καλημέρα Ελλάδα” σημείωσε πως “το κρίσιμο ερώτημα, εάν δηλαδή τα 4,9 Ρίχτερ της Τετάρτης στα Ψαχνά της Εύβοιας, ήταν ο κύριος σεισμός , δεν μπορούμε να το απαντήσουμε. Κανένας επιστήμονας στον κόσμο δεν μπορεί να το απαντήσεις. Η Φύση έχει τους δικούς της κανόνες. Εμείς μπορούμε να εκτιμήσουμε κάποια στοιχεία που υπάρχουν”.

Όπως επισήμανε, “η σεισμική ακολουθία από χθες το μεσημέρι, θεωρείται ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση και αυτό μας δίνει ικανοποίηση. Όμως, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε κάποιον σεισμό της τάξεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ”.

Στην περιοχή υπάρχει δραστηριότητα επί εβδομάδες με σεισμούς μεγέθους ανάλογου. Το θετικό είναι ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα συνεκλήθη η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου“, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως “έχουμε μια εστία στα Νέα Στύρα, που έχει παρελθόν. Στα Ψαχνά είναι μια νέα εστία. Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός τα 4,9 Ρίχτερ”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μόνο όταν είναι σίγουροι οι επιστήμονες μπορούν να μιλούν για την κύρια δόνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “στις 29 Νοεμβρίου ξυπνήσαμε με 4,7 Ρίχτερ. Κάποιοι συνάδελφοι με τα στοιχεία που είχαν είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός και το απόγευμα έγινε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ“.

Αφήνοντας αιχμές για την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι “η επιτροπή έδωσε καλές οδηγίες, αλλά υπήρξαν δύο παραλείψεις. Η πρώτη παράλειψη είναι ότι δεν συνέστησε την τοποθέτηση κινητών σεισμογράφων για να παρακολουθήσουμε καλύτερα την περιοχή, που είναι 1 ώρα από την Αθήνα. Από χθες μέχρι τώρα έχουμε 75 καταγεγραμμένες σεισμικές δονήσεις. Υπάρχουν και άλλες που δεν καταγράφονται και αν είχαμε κινητούς σεισμογράφους θα είχαμε 10 φορές περισσότερες καταγραφές, που θα μας βοηθούσαν να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα“.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “είναι εύλογο να ανησυχεί ο κόσμος. Το ζήτημα είναι εμείς πως αποκρινόμαστε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Πολιτείας. Η δεύτερη παράλειψη είναι ότι δεν έχει γίνει αξιολόγηση για το τι γίνεται στην νότια Εύβοια. Έχει πολλά ρήγματα, τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή η νότια Εύβοια, όχι μόνο η κεντρική“.

Μπορεί να χρειαστούν και 2 και 3 ημέρες για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός“, επεσήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρία ζώδια που δεν θα περάσουν καλά την Πρωτοχρονιά του 2023

Στη φυλακή έξι ανήλικοι για τον ομαδικό βιασμό του 15χρονου – Τι ζήτησε ο Βούλγαρος μαθητής

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις