Οικονομικές εγγυήσεις και ανταλλάγματα προσέφεραν στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, αλλά και δύο τράπεζες προκείμενου η Άγκυρα να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η τουρκική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης μετά από χρόνια άρνησης να λάβει το τελευταίο βήμα προκειμένου να εισέλθει στη συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπογράφηκε το 2015.

Όπως αποκαλύπτει άρθρο του Politico η Τουρκία δέχθηκε να υπογράψει τη συμφωνία αφότου της δόθηκε οικονομική υποστήριξη μετά από συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και αξιωματούχων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Εταιρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το Politico αναφέρει ως πηγή δύο άτομα που γνώριζαν τις συζητήσεις και τα οποία όμως δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι εν λόγω κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν “εγκαίρως” οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Στις συζητήσεις συμμετείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν υπέγραψε το deal.

Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ χαρακτήρισε την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού από την πλευρά της Τουρκίας ως “ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο συνεργάστηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους μας“.

Μάλιστα μετά από τις συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ ότι η Τουρκία ανακοίνωσε έναν νέο στόχο “καθαρές μηδενικές εκπομπές” έως το 2053, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν πρόκειται μόνο για διοξείδιο του άνθρακα ή και για άλλα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις