Η οξεία ηπατίτιδα που πλήττει μικρά παιδιά έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες του πλανήτη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει και τον πρώτο θάνατο, χωρίς να διευκρινίσει από ποια χώρα καταγόταν.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η ηπατίτιδα-μυστήριο που “χτυπά” κυρίως παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών έχει θορυβήσει επιστήμονες και γονείς.

Έως τώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά από συνολικά 12 χώρες, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (114).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έως τις 21 Απριλίου καταγράφηκαν περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών και τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, παρόλο που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα.

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι γιατροί στη Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά, παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  1. Ίκτερο
  2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  3. Κνησμό στο σώμα
  4. Πυρετό
  5. Ναυτία
  6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), “συνιστάται προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας”.

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που έλαβε η ΕΕΜΗ, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Σημειώνεται πως ο όρος “ηπατίτιδα” αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Ειδήσεις σήμερα:

Έγινε η νύχτα μέρα στη Χίο – Φαντασμαγορικές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο (vid)

Έκανε την πρώτη βουτιά για φέτος η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και ξεσήκωσε το Instagram

Survivor Spoiler – Το έπαθλο… από άλλο πλανήτη και ο σοκαριστικός τραυματισμός

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις