Για την εφημερίδα “Financial Times” το “Πρόσωπο της Χρονιάς” είναι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μάλιστα τον συνέκρινε με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Όπως ανέφεραν στο δημοσίευμα της εφημερίδας, είναι φανερή η κούραση μετά από εννέα μήνες του πολέμου της Ουκρανίας, και παρά την ηγετική του θέση είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Επιπλέον, συγκρίνουν τον Ουκρανό πρόεδρο με τον Βρετανό ηγέτη για τον τρόπο που επιλέγει να κάνει γνωστό το ζήτημα των συγκρούσεων στη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει στους Financial Times ότι αυτό που του λείπει περισσότερο είναι οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το ψάρεμα με τον γιο του στο Δνείπερο.

Επίσης, είχε πει πώς:

“Είμαι περισσότερο υπεύθυνος απ ό,τι γενναίος. Απλώς μισώ να απογοητεύω τους ανθρώπους”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο λόγος που ανακήρυξαν τον Ζελένσκι ως “Πρόσωπο της Χρονιάς” είναι για τη μάχη του για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, όπως επίσης ότι συμβολίζει την ανθεκτικότητα των πολιτών.

Η σύγκριση Βολοντίμιρ Ζελένσκι με Ουίνστον Τσόρτσιλ

Στην εφημερίδα ανέφεραν, ότι το μέσο που χρησιμοποίησε ο Τσόρτσιλ για να κρατήσει ενωμένη τη χώρα του στο Blitz ήταν το ραδιόφωνο, όπως και ο Ζελένσκι με σκοπό να λάβει στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο λόγος που επέλεξαν τον Ουκρανό για το “Πρόσωπο της Χρονιάς” είναι:

“Έχει αναδειχθεί σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας στον ευρύτερο παγκόσμιο αγώνα με τον αυταρχισμό που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του 21ου αιώνα. Ο Ζελένσκι ενσαρκώνει επίσης το θάρρος και την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού στον αγώνα του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα”.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Ζελένσκι αποφάσισε να παραμείνει στην εμπόλεμη ζώνη του Κιέβου, αντί να τον φυγαδεύσουν οι αρχές των ΗΠΑ, οι FT θεωρούν πως ήταν ο σημαντικότερος παράγοντες που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού για να αντεπιτεθούν και να αντισταθούν και πώς ήταν μία ανατρεπτική κίνηση, καθώς οι Ουκρανοί και δυτικοί ηγέτες δεν είχαν τόσο μεγάλες βλέψεις για τους ηγέτες της Ουκρανίας.

Ωστόσο, σημειώνουν, ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα με το τέλος του πολέμου, όσον αφορά την αδυναμία αντίστασης της Ουκρανίας σε μία τέτοια εισβολή.

Οι υπηρεσίες τήρησης της Ασφάλειας της χώρας, δεν είχαν προετοιμάσει το έδαφος για μία τέτοια εισβολή, καθώς δεν έβαλαν νάρκες ούτε ανατίναξαν γέφυρες, στη γραμμή επίθεσης της Ρωσίας, γι’ αυτό το λόγο η ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν γρήγορα τα εδάφη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ρωσικές επιθέσεις, παρ΄όλο που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν προειδοποιήσει οι Ρώσοι αξιωματούχοι δημοσίως.

“Κανείς δε μας έδειξε συγκεκριμένο υλικό λέγοντας ότι θα προερχόταν από αυτήν ή την άλλη κατεύθυνση”.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για του πει ότι είναι: “μεγάλο λάθος, μεγάλη τραγωδία“, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Είχε δηλώσει ότι: “Παλεύουμε ενάντια σε τρελούς“.

Στο δημοσίευμα της “Financial Times” σημείωσαν:

“Ο θάνατος, η καταστροφή και ο θυμός για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου έχουν κάνει την ουκρανική κοινή γνώμη να είναι ενάντια στους συμβιβασμούς με τη Μόσχα. Ορισμένοι σύμμαχοι φοβούνται ότι μια ουκρανική προσπάθεια να ανακαταλάβει την Κριμαία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση από τον Πούτιν, πιθανώς με πυρηνικά όπλα”.

Ειδήσεις σήμερα:

Θραύσματα πυραύλων εντοπίστηκαν στη Μολδαβία στα σύνορα με την Ουκρανία

“Δουλειά για σένα” – 68.000 νέες θέσεις εργασίας με έξι νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ (pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις