Στην Ελλάδα σε ταξίδι «αστραπή» αναμένεται να βρίσκεται το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Μια συνάντηση συμβολική και με πολλές υποσχέσεις για καλύτερο μέλλον και πιο φιλικό ανάμεσα στις δυο χώρες. Σε αυτό το κλίμα φαίνεται πως κινείται άλλωστε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε στροφή 180 μοιρών αλλά εμμένει σε κάποιες από τις θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν.

Ωστόσο από την πλευρά της η Ελλάδα και η κυβέρνηση έχει κάποιες πάγιες θέσεις τις οποίες και δεν διαπραγματεύεται με κανέναν και για κανέναν λόγο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Alpha η Ελλάδα δέχεται να συζητήσει για την ΑΟΖ και για την Υφαλοκρηπίδα, αλλά όχι για την κυριαρχία, την αποστρατικοποίηση, ενώ ζητάει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού στην Αθήνα

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 11 το πρωί της Πέμπτης με τρία αεροπλάνα, όπου θα υπάρχουν και δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από 15 Μέσα Ενημέρωσης από την Τουρκία.

Παράλληλα όπως συνηθίζει σε κάθε ταξίδι του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει με τις δυο τεθωρακισμένες λιμουζίνες του.

Από εκεί και πέρα στις 11:30 αναμένεται να είναι στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μετά την ολοκλήρωση της θα μεταβεί πιθανώς οδικώς σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Alpha στο Μέγαρο Μαξίμου όπου στις 12:15 είναι προγραμματισμένο το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις από τους δυο άνδρες όπου δεν γίνουν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Μάλιστα εξετάζεται ένα ενδεχόμενο να βρεθούν μέσα στην αίθουσα επτά Έλληνες δημοσιογράφοι και επτά Τούρκοι. Μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν θα υπάρξει ένα σαλονάκι όπου θα παιχθεί στις κάμερες ένα μέρος από τη συνομιλία Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το Star αναμένεται να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο ονομάζεται Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας και θα αναφερθούν σε αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτό θα υπάρχει αναφορά στη διατήρηση των καλού κλίματος και των σχέσεων καλής γειτονίας, μία προτροπή για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο δηλαδή, ενώ θα υπογραμμίζεται η δυναμική ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πολλά πεδία.

Οι συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών και αφορούν τους τομείς της οικονομίας, των εμπορικών σχέσεων, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας-τεχνολογίας και τον αγροτικό τομέα.

Για το μεταναστευτικό, ορισμένα ζητήματα έχουν «κλειδώσει». Υπό διαπραγμάτευση η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν επίσης θα ανακοινώσουν την επταήμερη βίζα για 10 ελληνικά νησιά, ενώ θα συζητήσουν για ένα πρόγραμμα πιο τακτικών επαφών. Ο κ. Ερντογάν θα προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία την άνοιξη, ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να έρθει ο Χακάν Φιντάν, μετά από πρόσκληση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Το ίδιο ισχύει για τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη που θα βρεθούν στην Τουρκία.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία στις 13:30, όπου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα στο αεροδρόμιο αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου ενώ θα υπάρξουν ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό, την περιφερική Υμηττού αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Για την επίσκεψη Ερντογάν έχουν επιστρατευτεί 3.500 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερο και drone θα παρακολουθούν τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Ελεύθεροι σκοπευτές θα επιτηρούν από ψηλά κτίρια το κέντρο της πόλης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των παρακάτω οδικών αξόνων:

•Λ. Κατεχάκη,
•Λ. Μεσογείων,
•Λ. Βασ. Σοφίας,
•Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
•Λ. Βασ. Αμαλίας,
•Λ. Αλεξάνδρας,
•Μιχαλακοπούλου,
•Σταδίου,
•Πανεπιστημίου και
•Ακαδημίας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

«Φίλε μου Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στη βάση της «αρχής win win (καζάν – καζάν)».

«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε, την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win win. Η αντίληψη win win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία» είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ανέφερε πως: «Αναβιώσαμε διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό».

Συνέχισε, σχολιάζοντας πως «ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο… Λέω συχνά πως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας και ειδικά με την Ελλάδα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

«Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το αντιλαμβάνεται και βλέπει ότι ειλικρινά επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Παρατηρώ επίσης στον ίδιο μια προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας και αυτό είναι ευχάριστο».

Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα απάντησε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας».

Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως μπορούμε να λύσουμε όλα τα πρόβληματά μας: «Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Προσέθεσε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ο Ερντογάν σημείωσε πως σε μια πιθανή προσφυγή θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα.

«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Η προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι να επιλύσει αυτά τα ζητήματα ειρηνικά είπε και συνέχισε λέγοντας πως «αν η Ελλάδα υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή».

Μαρινάκης για Ελληνοτουρκικά: Καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Με απόλυτη συνέπεια στις διαχρονικές της θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στο διάλογο με την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

«Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, το ότι σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Μια είναι η διαφορά. Αυτή είναι η ελληνική θέση, την έχει διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένως με κάθε σαφήνεια, είναι ξεκάθαρο, είναι διαχρονικό και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα».

«Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση» προσέθεσε κ. Μαρινάκης .

Σχολιάζοντας αναφορές του Τούρκου Προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση και αυτό το οποίο επαναλαμβάνω ξανά για να απαντήσω στο τελικό ερώτημά σας, είναι ότι εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μια σημαντική ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις. Και αυτό το πιστεύουμε…».

Επισήμανε μάλιστα: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση- και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένες οι διαφωνίες, όμως είναι πολύ σημαντικότερο να βρισκόμαστε σε μια φάση διαλόγου, και αποδεικνύεται αυτό στην πράξη επωφελές για τη χώρα μας. Υπό την προϋπόθεση να συνεχίσει να έχει μια κυβέρνηση -όπως έχει- η οποία την θωρακίζει αμυντικά και δεν δέχεται καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε στη συνέχεια ότι οι αυριανές επαφές στις οποίες περιλαμβάνεται και η διμερής συνάντηση των δύο ηγετών, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, «έχει και συναντήσεις μεταξύ των υπουργών και έχει και τη διευρυμένη συνάντηση, παρουσία και των δύο ηγετών». «Δηλαδή είναι μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης αυτής διαδικασίας είναι και η επίλυση συνολικά, όχι αύριο, της μίας διαφοράς. Προσοχή, δεν είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί» προσέθεσε.

Στο σημείο αυτό επισήμανε: «Χρησιμοποιώντας αυτό που είπε ο πρωθυπουργός μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, όποιος δεν φοβάται τα επιχειρήματά του και τα θέτει με σαφήνεια, δεν έχει να φοβηθεί τον διάλογο. Εμείς οτιδήποτε τεθεί, οποτεδήποτε τίθεται, απαντάμε με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καθαρές».

Και μετά από σχετική ερώτηση, επανέλαβε πως «υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο».

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα, ο κ. Μαρινάκης είπε πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει ερμηνείες ή να προσπαθεί να βρει τι κρύβεται πίσω από μια δήλωση. «Εμείς θέλουμε κάθε φάση του διαλόγου να ενισχύει τη διαδικασία αυτή και, βέβαια, να ενισχύει και τη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος μας» σημείωσε και προσέθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Το ξαναλέω: Η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ειδήσεις σήμερα:

Λίνα Σακκά: Αποκάλυψε τους λόγους που είχε αποσυρθεί από την τηλεόραση – «Πλέον έχω σταθεί στα πόδια μου» (vid)

Ερντογάν πριν την άφιξη στην Αθήνα: Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις