Ουκρανία: Προς αποκλιμάκωση φαίνεται πως βαίνει η ουκρανική κρίση, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κριμαία. Την ίδια ώρα, η Δύση παραμένει επιφυλακτική για τις προθέσεις της Μόσχας.

Την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την χερσόνησο Κριμαία της Ουκρανίας. Σημειώνεται πως η παρουσία των στρατευμάτων στην Κριμαία αύξανε την ανησυχία για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι: “Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους“.

Μάλιστα, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε άρματα μάχης να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη “μερική” αποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ουκρανία: Διστακτική η Δύση – Το μήνυμα Μπάιντεν

Παρά τις κινήσεις που κάνει η Ρωσία, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι παραμένου επιφυλακτικοί και περιμένουν αποδείξεις για μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν σε “απειλητική θέση” γύρω από την Ουκρανία, παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για αποχώρηση, και προειδοποίησε ότι μια εισβολή “παραμένει σαφώς πιθανή”.

Σε τηλεοπτική ομιλία από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος συνδύασε την προσφορά του για συνέχιση των συνομιλιών με την προειδοποίηση για σοβαρές επιπτώσεις εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει επίθεση. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι η εισβολή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα (16/2).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να υποφέρει από τη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού και τις απότομες αυξήσεις τιμών στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση σε οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν είπε ότι “θα συσπειρώσει τον κόσμο” για να αντιταχθεί στη ρωσική στρατιωτική δράση, αλλά κατέστησε σαφές ότι η απάντηση θα είναι κυρίως οικονομική, λέγοντας: “Δεν θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στην Ουκρανία“.

Δεν επιδιώκουμε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αν και ήμουν ξεκάθαρος ότι εάν η Ρωσία στοχεύσει Αμερικανούς και Ουκρανία, θα απαντήσουμε σθεναρά“, είπε ο Μπάιντεν. “Εάν η Ρωσία επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως αποτρεπτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά των εταιρειών μας ή των κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε” τόνισε.

“Η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

“Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ο λαός της Ουκρανίας προσπαθεί γενναία να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά πολλοί από αυτούς κρατούν τσάντες έκτακτης ανάγκης στις πόρτες τους με βασικά ρούχα και σημαντικά έγγραφα, σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν βιαστικά από το σπίτι. ‘Αλλοι έχουν αποθηκεύσει δοχεία τροφίμων, να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και καταφύγια στα υπόγειά τους. Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022“, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ίδια σημείωσε ότι “η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα. Κάνει επιλογές για το δικό της μέλλον. Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο, και έτσι απειλεί με πόλεμο”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδέα ότι το Κρεμλίνο πρέπει να αποφασίζει τι μπορούν ή δεν μπορούν να επιθυμούν και τόνισε ότι “η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα“.

“Αυτή η κρίση αφορά την Ουκρανία – και όχι μόνο. Έχει να κάνει με το τι σημαίνει να είσαι κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το δικαίωμα του καθενός να ζει χωρίς φόβο. Ελπίζω πραγματικά ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει να μην εξαπολύσει περαιτέρω βία στην Ευρώπη. Χθες, η Ρωσία σίγουρα έστελνε αντικρουόμενα μηνύματα. Αφενός, οι αρχές ανακοινώνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Από την άλλη, η Δούμα ψηφίζει υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμα τις τελευταίες της λέξεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ έγραψε 36 επιστολές στο κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, με μια σειρά από αιτήματα. Έλαβε δύο επιστολές σε αντάλλαγμα. Μία από τον Ζοζέπ Μπορέλ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τον Γενς Στόλτενμπεργκ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Αλλη μια φορά, η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να μας διχάσει. Όμως η προσπάθειά τους απέτυχε” ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής δει κάποιες αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες από τις θέσεις τους κοντά στο ουκρανικό σύνορο και θα πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις της σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή“, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Sky News. “Δεν έχουμε δει κάποιες αποδείξεις επί του παρόντος για αυτή την απόσυρση“, είπε ο υπουργός στο Times Radio. “Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της“, πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα φετινά Όσκαρ πάνε ένα βήμα μπροστά – Πώς οι χρήστες του Twitter μπορούν να ψηφίζουν ταινίες και να συμμετέχουν στην τελετή

Απειλές δέχεται η οικογένεια που έχασε τρία παιδιά στην Πάτρα – “Καλούν κόσμο να λιντσάρουν τη μητέρα”

Όταν ο Ζαφείρης Μελάς έφαγε χαστούκι πάνω στην πίστα – Η φιλία με τον Πασχάλη Τερζή και οι δύσκολες στιγμές

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις