Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία μέσα στις επόμενες ημέρες ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές, γνωστοποίησαν σήμερα ένας Αμερικανός βουλευτής και πηγές με γνώση των σχεδίων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, τόνισε στο Reuters ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Μακόλ .
Το Politico νωρίτερα είχε αναφέρει την είδηση αυτή επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων. Σύμφωνα με το Politico, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν θα είναι παρών στις συνομιλίες αυτές.
Ο Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές.
Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο να κανονιστεί μια συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ζελένσκι «για να επιτευχθεί επιτέλους η ειρήνη και να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος».
Ο Ρούμπιο επιβεβαιώνει στον Λαβρόφ τη δέσμευση του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσε τη δέσμευση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, και αφίχθη σήμερα το βράδυ στο Ισραήλ, «επιβεβαίωσε τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους. «Επιπλέον, συζήτησαν τη δυνατότητα συνεργασίας σε μια σειρά από άλλα διμερή ζητήματα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του για την επικοινωνία Λαβρόφ-Ρούμπιο, τόνισε πως οι δύο συμφώνησαν σε τακτικές επαφές για την προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου Τραμπ.
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς.
Τι απαντά ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχτεί ποτέ καμία ειρηνευτική συμφωνία που θα συναφθεί πίσω από την πλάτη της ή χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει η ίδια μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να χαράξουν μια κοινή στρατηγική πριν από οποιαδήποτε συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.
Παράλληλες διαπραγματεύσεις για μια κρίσιμης σημασίας συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά συνεχίστηκαν σήμερα, με τον Ζελένσκι να τονίζει ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας της Ουάσινγκτον δεν περιείχε τις διατάξεις ασφαλείας που ήθελε το Κίεβο και γι αυτό το απέρριψε.
«Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν μας προστατεύει», είπε ο Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».
Τρεις πηγές ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε προτείνει να αναλάβει την ιδιοκτησία του 50% των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας.
Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, τόνισε ότι η Ουκρανία θα έχει μια θέση στο τραπέζι κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.
Δεν θα συμμετέχει η Ευρώπη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την Ρωσία και την Ουκρανία στρατηγός Κιθ Κέλογκ δήλωσε πριν από λίγο ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Είμαι ρεαλιστής. Αυτό δεν θα συμβεί», επισήμανε.
Τα συμφέροντα των Ευρωπαίων θα ληφθούν υπ’ όψιν, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Κέλογκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Να διευκρινίσουμε τι είναι το “τραπέζι”. Θα υπάρχουν δύο πρωταγωνιστές και ένας διαμεσολαβητής», είπε ο κ. Κέλογκ, εννοώντας την Ουκρανία, την Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Σε ερώτηση αν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στο τραπέζι, ο Αμερικανός στρατηγός απάντησε: «Όχι στο τελευταίο, ναι στο πρώτο. Φυσικά οι Ουκρανοί θα είναι στο τραπέζι». Σημείωσε μάλιστα ότι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν επειδή συμμετείχαν πολλοί παράγοντες χωρίς επαρκή επιρροή. «Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος», τόνισε. Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει στον Guardian ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες, αλλά οι προτάσεις της είναι ευπρόσδεκτες.
Ο Κιθ Κέλογκ εκτίμησε ακόμη ότι οι συνομιλίες δεν θα διαρκέσουν μήνες, αλλά μάλλον ημέρες ή εβδομάδες. «Τώρα είμαι στον ρυθμό του Τραμπ και αυτό σημαίνει ότι σήμερα μου αναθέτει κάτι και την επομένη ρωτάει γιατί δεν έχει γίνει ακόμη», δήλωσε ο αμερικανός απεσταλμένος και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να συμμετάσχουν στην συζήτηση μέσω συγκεκριμένων προτάσεων και αυξημένων αμυντικών δαπανών, αντί να διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και είχε ζητήσει ισχυρότερη ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας και δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.
Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου – Σε ποιες περιοχές θα σταλεί 112
Σοκ στα Δωδεκάνησα: 13χρονη επιχείρησε να δηλητηριάσει τη μητέρα της – Συνεργός ο 15χρονος φίλος της
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"