Αφγανιστάν: Στους πέντε ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σύμφωνα με το Reuters. Mεταξύ των νεκρών υπάρχει και ένα μικρό κορίτσι, που ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που υποστηρίζουν ότι είδαν αιματοβαμμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος.

Ματαιώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις

Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους, μέσα σε πληρες χάος μετά την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας.

«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Βρετανία: Δεν θα επιστρέψουμε

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει».

Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά».

Ο βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία.

«Ο στόχος μας είναι … περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε.

Η Βρετανία έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πως αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο Ουάλας δήλωσε:

«Συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό».

Ο Ουάλας είπε ακόμη πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Η Φινλανδία κλείνει την πρεσβεία της

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα πως θα κλείσει άμεσα και μέχρι νεωτέρας την πρεσβεία της στην Καμπούλ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας.

«Το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται από τη χώρα», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Απομάκρυνση γάλλων πολιτών

Δεκάδες γάλλοι πολίτες πρόκειται να επαναπατρισθούν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί μιλωντας στο ραδιοσταθμό France Info.

Η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας την οποία δημοσίευεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα επισημαίνει:

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη – και οφείλουν να λογοδοτήσουν – για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία.

Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σημειώνεται ότι «το κείμενο της κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν κυκλοφόρησε αρχικά από τους εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Τσεχία, Δανία , Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νίγηρας, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία , Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Τόγκο, Τόνγκα, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Υεμένη».

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις