Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που το ρωσικό σφυροκόπημα σε πόλεις-κλειδιά συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, η Μαριούπολη – ιδιαιτέρως σημαντικής στρατηγικής σημασίας πόλη- εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή πολιορκία, με τις ανθρωπιστικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, να προκαλούν φρίκη και ανησυχία. Από την άλλη στο Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, η Ουκρανοί έχουν μπλοκάρει τα ρωσικά στρατεύματα από τις 2 εισόδους της πόλης, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει για ακόμη μια φορά κάλεσμα για “ουσιαστικές συνομιλίες” με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε νυχτερινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε: “Είναι καιρός να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία” ενώ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι εάν συνεχιστεί ο πόλεμος θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται.

Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε“, είπε.

Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε“, πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

Πιο πριν, πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής, φάνηκε για ακόμη μια φορά το χάσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Άλλα λέει η Μόσχα, άλλα το Κίεβο

Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται “στα μισά του δρόμου”, για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Διατηρεί αποστάσεις και ο Ποντόλιακ

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

“Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις”, έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Η “κόλαση” της Μαριούπολης

Στη Μαριούπολη, η καθημερινότητα των κατοίκων είναι μια συνεχής προσπάθεια να γλιτώσουν από τις βόμβες και να επιβιώσουν στα χαλάσματα.

Πτώματα που δεν έχουν ακόμα περισυλλεχθεί, τυλιγμένα σε κουβέρτες, παλτά, οποιαδήποτε είδος καλύμματος, κείτονται σε ακάλυπτους χώρους που έχουν καθαριστεί από τα χαλάσματα. Οι νεκροί συχνά θάβονται σε ομαδικούς τάφους.

Τριγύρω στέκονται μαυρισμένοι σκελετοί πολυώροφων πολυκατοικιών, συνηθισμένων κτισμάτων της σοβιετικής εποχής. Λιωμένα ή διαλυμένα μέταλλα κρέμονται από τα μπαλκόνια. Σπασμένα τζάμια, ξύλα, σίδερα είναι σκορπισμένα μεταξύ κτιρίων και στους δρόμους.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη στρατηγική πόλη-λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ για πάνω από δύο εβδομάδες. Πασχίζουν να προστατευθούν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, το νερό, λένε οι τοπικές αρχές.

Ειδήσεις σήμερα:

Και ο κόσμος ξαφνικά “εξαφανίστηκε” – Το μυστήριο με τους χάρτες των Google Maps

Απίστευτη αποκάλυψη για τη συγκέντρωση του Πούτιν – Ήταν απλοί δημόσιοι υπάλληλοι που απειλήθηκαν (pics&vids)

Τι δουλειά έχει το γιοτ του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Κρήτη (pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις