H Λιζ Τρας παραιτήθηκε μετά από 45 μέρες στην πρωθυπουργία και προκάλεσε πανικό στο πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία. Μετά την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει ενωμένο το κόμμα τους, την πολιτική σκυτάλη για την πρωθυπουργία στη χώρα ετοιμάζεται να πάρει ο Ρίσι Σούνακ, μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φιγούρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ υπήρξε η πιο  αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και όπως όλα δείχνουν ο πιθανότερος διάδοχος της Λιζ Τρας.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του, καθώς ο ίδιος διαθέτει πολυετή πείρα στη διαχείριση της οικονομίας, μείζον πρόβλημα που απασχολεί τη Βρετανία τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ;

Ο Σούνακ είναι Ινδός, γιός μεταναστών, που γεννήθηκε τον Μάιο του 1980, στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960.

Ο ανερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας φοίτησε στο Κολλέγιο του Ουίνστεστερ, από το οποίο αποφοίτησε το 1988, και στη συνέχεια σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λαμβάνοντας πτυχίο με διάκριση το 2001.

Αργότερα, προχώρησε σε μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο Στανφορντ στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2006.

Ο Ρίσι Σούνακ θεωρείται η επιτομή της πολυεθνικής Βρετανίας. Και ανήκει στο μοντέρνο κομμάτι του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Σουνάκ ήρθε στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον, μόλις έφτασε η πανδημία στη Βρετανία. Ο Ρίσι Σούνακ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον Τζόνσον, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στην επικείμενη πτώση του Τζόνσον. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγορείται για προδοσία, καθώς φέρεται να εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του Τζόνσον.

Βασικό επιχείρημα του Σούνακ στην τρέχουσα διαδικασία διαδοχής της Τρας είναι ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι πως η Τρας θα είχε προβλήματα στην ηγεσία της χώρας, σε μια αρκετά έντονη και μακρά προεκλογική διαδικασία μηνών για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

Πρόσφατα, επίσης, διέρρευσαν πληροφορίες για την προσωπική του ζωή και τις πρακτικές της συζύγου του, με τον Σούνακ να κατηγορεί σχεδόν ευθέως το περιβάλλον της Downing Street για την κυκλοφορία αυτής της δυσφήμησης.

Τα σκάνδαλα του Σούνακ

Την άνοιξη αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα που για τον Ρίσι Σούνακ, από τα οποία ο ανερχόμενος πρωθυπουργός εκτέθηκε σε αρνητική δημοσιότητα.

Ένα από τα σκάνδαλα αφορούσε την πολυεκατομμυριούχο Ινδή σύζυγό του, η οποία είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους για μέρος του εισοδήματός της. Ο Σούνακ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικών, συνέχισε να έχει πράσινη κάρτα που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις ΗΠΑ για μήνες, ενώ βρέθηκε και στο κέντρο των partygate.

Ταυτόχρονα, του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανονισμών που είχαν τεθεί το διάστημα της καραντίνας, καθώς παρευρέθηκε στο πάρτι γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Downing Street το 2020.

“Να με κρίνετε από τη θητεία μου και όχι από τον τραπεζικό μου λογαριασμό”, λέει ο 42χρονος πολυεκατομμυριούχος.

Υπήρξαν ισχυρισμοί που ήθελαν τον Ρίσι Σούνακ να είναι υπερβολικά πλούσιος για να αναλάβει την πρωθυπουργία, τους οποίους ο ίδιος απέρριψε, λέγοντας ότι διαθέτει την εμπειρία για να μπορέσει να διαχειριστεί σκληρές κρίσεις, επισημαίνοντας ότι κρίνει τους ανθρώπους από τον χαρακτήρα και όχι από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC, αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που δέχεται η χώρα:

Όταν εμφανίστηκε η πανδημία, αντιλήφθηκα απολύτως τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα”.

Ο πολυεκατομμυριούχος με τη σκανδαλώδη ζωή, δήλωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, προτεραιότητα του στην οικονομία θα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και όχι η μείωση των φόρων, όπως δεσμεύτηκαν κάποιοι από τους αντιπάλους του.

Νομίζω ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας είναι η μείωση του πληθωρισμού και όχι η επιδείνωση της κατάστασης. Θα μειώσω τους φόρους σε αυτό το κοινοβούλιο, αλλά θα το κάνω με υπευθυνότητα, γιατί δεν μειώνω φόρους για να κερδίσω εκλογές, κερδίζω εκλογές για να μειώσω φόρους”, πρόσθεσε.

Η θατσερική προσέγγιση στην οικονομία

Ο ανερχόμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε την Κυριακή 23/10 στην εφημερίδα “The Telegraph” ότι θα ακολουθήσει μεθόδους στην οικονομία, παρόμοιες με εκείνες της Μάργκαρετ Θάτσερ, της πρώην συντηρητικής πρωθυπουργού.

“Θα μειώσουμε τους φόρους και θα το κάνουμε υπεύθυνα. Αυτή είναι η οικονομική προσέγγισή μου. Θα την περιγράψω ως μία προσέγγιση κοινής λογικής στο θατσερισμό. Πιστεύω ότι αυτό θα έπραττε και η ίδια” δήλωσε ο Σούνακ στην εφημερίδα.

Ειδήσεις σήμερα

Δύο τυχερά ζώδια θα έχουν μια πολύ ερωτική εβδομάδα!

“Εξερράγη” το κεφάλι μοντέλου κατά τη διάρκεια πτήσης – Είχε υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις