Καμία απάντηση από την κενυατική κυβέρνηση για το θέμα της απαγωγής από την Τουρκία του Σελαχαντίν Γκιουλέν, ανιψιός του μεγαλύτερου αντιπάλου του Ερντογάν.

Σύμφωνα με μερικούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων, η υπόθεση δείχνει πώς η Κένυα του νυν προέδρου Ουχούρου Κενυάτα παίζει με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η άποψη του HRW

Για τον Οτσιένο Ναμγουάγια, αναλυτή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), “η κενυατική κυβέρνηση αρκείται να λέει πως ο Σελαχαντίν Γκιουλέν απήχθη από τούρκους πράκτορες στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος. Πώς ξένοι πράκτορες μπορούν να καταφέρουν να πιάσουν κάποιον, να φύγουν παίρνοντάς τον μαζί τους και να τον οδηγήσουν στο JKIA (το διεθνές αεροδρόμιο) και να τον βγάλουν από τη χώρα; Χωρίς κανείς να θέσει ερωτήσεις;” ρωτάει.

Το HRW θα ζητήσει εξηγήσεις με επιστολή του προς την κυβέρνηση, τονίζει ο αναλυτής.

“Η κυβέρνηση Κενυάτα έγινε γνωστή για τη συνεργασία της με ξένους πράκτορες ασφαλείας και για απαγωγές ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Κένυα για λόγους ασφαλείας” προσθέτει.

Ο Ναμγουάγια επικαλείται την περίπτωση δύο ανθρώπων που αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν, του Ντονγκ Σάμιουελ Λουάκ και του Άγκρει Ιντρί, που απήχθησαν τον Ιανουάριο 2017 στο Ναϊρόμπι παρά το γεγονός ότι και στην περίπτωσή τους υπήρχε δικαστική απόφαση που απαγόρευε την έκδοσή τους. Το 2019, τα Ηνωμένα Έθνη θεώρησαν “πολύ πιθανό” οι δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στην Τζούμπα, να εκτελέσθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο αναλυτής αναφέρει πολυάριθμες περιπτώσεις πολιτών της Ρουάντα, του Μπουρούντι, του Κονγκό και της Αιθιοπίας που συνελήφθησαν στην Κένυα και εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. “Η εχθρότητα της κενυατικής κυβέρνησης προς τους αιτούντες άσυλο είναι απλώς εντυπωσιακή. Η σημερινή κυβέρνηση δεν σέβεται καθόλου τη δικαιοσύνη”.

Οι δεσμοί Κένυας-Τουρκίας

Την περασμένη εβδομάδα, η δικηγορική ένωση της Κένυας κατήγγειλε “τη συνεχή επίθεση της εκτελεστικής εξουσίας εναντίον της δικαιοσύνης” έπειτα από νέες επικρίσεις του προέδρου Κενυάτα εναντίον αυτής της τελευταίας.

Η Κένυα και η Τουρκία διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, όμως το Ναϊρόμπι είχε αρνηθεί το 2016 να κλείσει σχολεία που συνδέονται με το «γκιουλενιστικό» κίνημα. Το 1999 οι τουρκικές υπηρεσίες είχαν συλλάβει στην Κένυα τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος έκτοτε στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις