Στον Γάλλο ζωγράφο Georges Seurat είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle, αφού σήμερα 2 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 162 χρόνια από τη γέννησή του.

Ένας από τους πιο διάσημους πίνακές του είναι το “Κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ”, ένα έργο που υπήρξε σταθμός στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης αφού μετά τη δημιουργία του ξεκίνησε μια ολόκληρη νέα περίοδος, αυτή του νέο – ιμπρεσιονισμού.

Ο Georges Seurat υπήρξε και ο εισηγητής του πουαντιγισμού (στιγματογραφία), που προέρχεται από τη γαλλική λέξη “point” που σημαίνει τελεία. Στην τεχνική αυτή  τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται κουκίδα κουκίδα απευθείας πάνω στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι να συγχωνεύονται οι λεπτομέρειες των χρωμάτων ως σύνολο με τη βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση. Η τεχνική αυτή δεν εμπεριέχει χρήση γραμμών και το οπτικό αποτέλεσμα προκύπτει από κουκίδες βασικών χρωμάτων (π.χ. κόκκινο και άσπρο).

Η ιδιαιτερότητα του Georges Seurat ήταν ότι συνδύαζε μία λεπτή ευαισθησία με μία “μαθηματική ακρίβεια” θα έλεγε κανείς.

Η σύντομη ζωή του

Ο Γάλλος ζωγράφος γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1859 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός υπάλληλος και καταγόταν από την Καμπανία. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1878 έως το 1879. Μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας στη στρατιωτική ακαδημία στη Βρέστη, επέστρεψε στο Παρίσι το 1880 όπου έφτιαξε ένα μικρό εργαστήριο μαζί με δύο φίλους φοιτητές.

Αργότερα έφτιαξε το δικό του στούντιο για να δημιουργεί.

Ο Georges Seurat πέθανε πολύ νέος, στα 31 του χρόνια. Η αιτία θανάτου παρέμεινε άγνωστη. Πολλοί ωστόσο είπαν ότι πέθανε από μηνιγγίτιδα. Το τραγικό είναι ότι δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του, πέθανε ο γιος του από μηνιγγίτιδα, ενώ η γυναίκα του ήταν έγκυος σε δεύτερο παιδί που πέθανε και αυτό στη γέννα. Το τελευταίο του έργο είχε τίτλο “The Circus”, το οποιο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Ειδήσεις σήμερα:

O Βασίλης Κεγκέρογλου στηρίζει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ τον Γιώργο Παπανδρέου

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο και η αδερφή του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Τα ιστορικά χωριά στο Γράμμο που μετατρέπονται σε “φαντάσματα”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις