Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι “ισχυρή σαν βράχος” και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σήμερα, Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος υπουργός στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι οι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Παράλληλα ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του να συνεχιστεί ο διάλογος.

Ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία“, εξήγησε ο Ουάνγκ.

Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει “εισβολή“, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες να σεβαστούν “τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της“.

Ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι τα αίτια “της κατάστασης στην Ουκρανία” είναι “περίπλοκα” και δεν δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί.

“Η επίλυση περίπλοκων προβλημάτων απαιτεί ηρεμία και λογική και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να επιδεινώνουμε τις διαφωνίες», τόνισε ο Κινέζος υπουργός.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας θα προσφέρει “το συντομότερο δυνατό” βοήθεια στην Ουκρανία, υπογράμμισε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιέσεις στο Πεκίνο να πάψει να στηρίζει τη Ρωσία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εκτίμησε ότι έχει έρθει “η ώρα της επιλογής” για την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε το Πεκίνο να πάψει να στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τη Μόσχα.

Καμία χώρα εκτός από την Κίνα δεν θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο αυτή τη στιγμή τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία“, τόνισε ο Μόρισον μιλώντας στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ.

“Η κρίση που πλήττει αυτή την περίοδο την Ευρώπη” αποτελεί “την ώρα της επιλογής” για την Κίνα, πρόσθεσε.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει καλέσει το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη σύμμαχό του Ρωσία και να αποδείξει ότι είναι δεσμευμένο στην παγκόσμια ειρήνη και την αρχή της κυριαρχίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο μερικές ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισφραγίζοντας μια φιλία “χωρίς όρια“.

Το Πεκίνο έχει αποφύγει να επικρίνει ανοικτά τον πόλεμο και έχει εκφράσει τη συμπάθειά του προς τη Ρωσία, ενώ έχει αρνηθεί να της επιβάλει κυρώσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: “Η Κίνα προσφέρει οικονομική διάσωση στη Ρωσία”

Ο Μόρισον κατηγόρησε την Κίνα ότι προσφέρει “οικονομική διάσωση” στη Ρωσία χαλαρώνοντας τους εμπορικούς περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών.

Σήμερα μάλιστα ακούσαμε να μιλάνε στην Κίνα για ενδεχόμενη συμμετοχή (των ρωσικών τραπεζών) στο UnionPay προκειμένου να στηριχθεί το σύστημα πληρωμών στη Ρωσία“, κατήγγειλε.

Ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι εργάζονται για την έκδοση τραπεζικών καρτών του κινεζικού δικτύου UnionPay για να απαντήσουν στην απόφαση της Visa και της Mastercard να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα παρουσιάσει σήμερα, Δευτέρα ένα νομοσχέδιο που θα της επιτρέψει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Εφόσον υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά που η Νέα Ζηλανδία επιβάλει κυρώσεις ως χώρα εναντίον ενός κράτους.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν επεσήμανε ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα θα μπορεί να παγώνει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Νέα Ζηλανδία, να εμποδίζει πρόσωπα και εταιρείες να μετακινούν τα χρήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα ώστε να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που τους έχουν επιβάλει άλλα κράτη και θα εμποδίζει τα γιοτ, τα πλοία και τα αεροσκάφη να εισέρχονται στον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα.

Μέχρι τώρα η Νέα Ζηλανδία μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις μόνο εφόσον υπήρχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία το Συμβούλιο δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα είναι μόνιμο μέλος του και διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Ειδήσεις σήμερα

Σκληρό μήνυμα Ζελένσκι στη Ρωσία με αιχμές στη Δύση – “Οι κυρώσεις δεν αρκούν, θα βρούμε κάθε μπα@@@ρδο που πυροβόλησε” (vid)

“Πυρηνικά” τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία – Ο κίνδυνος της “βρώμικης βόμβας” (vid)

Πού κυμαίνονται οι τιμές στα θαλασσινά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Το DEBATER στη Βαρβάκειο Αγορά (pics&vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις