Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα βιβλίο; Kαι όμως, μπορεί. Αν μέχρι τώρα θεωρούσατε ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι ένα ασφαλές χόμπι, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

κανείς απ’όσους το διαβάσουν να μην αποκαλύψει την ύπαρξη του στους αδαείς, που είναι ακατάλληλοι να σηκώσουν τόσο βαρύ φορτίο, καλύτερα να βγουν τα μάτια τους με κάρβουνα πυρωμένα και να σφραγιστούν τα χείλη τους με κερί, παρά να προφέρουν τα λόγια αυτού του βιβλίου”.

Αυτή είναι η εισαγωγή του Necronomicon, του πιο επικίνδυνου βιβλίου που γράφτηκε ποτέ και έγινε γνωστό από τον γνωστό συγγραφέα ιστοριών τρόμου H.P Lovecraft, ο μύθος του οποίου συναρπάζει τους οπαδούς του αποκρυφισμού για πάνω από 80 χρόνια.

Ο ίδιος ο Lovecraft αναφέρει το βιβλίο αυτό σε διάφορες από τις ιστορίες του, όπως στο έργο του “Το Κυνηγόσκυλο” (“The Hound”) το οποίο γράφτηκε το 1922 και δημοσιεύτηκε το 1924.

Σύμφωνα με τον Lovecraft, το βιβλίο έγραψε ένας τρελός Άραβας που ονομαζόταν Αμπντούλ Αλχαζρέντ, τον οποίο αναφέρει για πρώτη φορά στο διήγημά του “Η Ανώνυμη Πόλη” (“The Nameless City”) που δημοσιεύτηκε το 1921. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Lovecraft έγραψε την ιστορία του Necronomicon, η οποία δημοσιεύτηκε το 1938, δηλαδή έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.

Στο έργο αυτό γράφει ότι ο παράφρων Άραβας και περιπλανώμενος ποιητής, που καταγόταν από την Υεμένη, ειχε είχε επισκεφτεί τα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας, τα υπόγεια μυστικά του Μέμφις στην Αίγυπτο και την μεγάλη έρημο της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί αποκάλυψε την ‘”Πόλη χωρίς όνομα”.

Τα επόμενα χρόνια μετέβη στη Δαμασκό όπου έγραψε όσα είδε στη ζωή του και όσα έμαθε στις περιπλανήσεις του σε ένα βιβλίο με τίτλο “Al Azif”, δηλαδή “ο νυχτερινός ήχος (από έντομα), ο οποίος υποτίθεται ότι είναι το ουρλιαχτό των δαιμόνων”.

Τότε άρχισε η παράνοια του μυαλού του, μέχρι που πέθανε με τραγικό τρόπο το 738 μ.Χ., όταν τον καταβρόχθισε ένα τέρας.

Το Al Azif μετέφρασε στα Ελληνικά δυο αιώνες μετά ο βυζαντινός λόγιος Θεόδωρος Φιλέτας, ο οποίος του έδωσε το όνομα Necronomicon, που σημαίνει “Το βιβλίο των Νόμων των Νεκρών”.

Δυο αιώνες αργότερα, ο βυζαντινός λόγιος Θεόδωρος Φιλέτας θα μεταφράσει το βιβλίο στα Ελληνικά, δίνοντας του το όνομα “Necronomicon”.

To 1232 o Πάπας Γρηγόριος Θ το έβαλε στη λίστα “Index Expurgatorius'” με τα απαγορευμένα και επικίνδυνα βιβλία. Κάποια χρόνια μετά ο Πατριάρχης Μιχαήλ το κατέστρεψε καταστρέψει, ρίχνοντάς το στην πυρά.

Ωστόσο το βιβλίο διασώθηκε σε αντιτυπά του που εκδόθηκα τον 15ο αιώνα στη Γερμανία και τον 17ο αιώνα στα λατινικά.

Παρά την απαγόρευση, το βιβλίο διασώθηκε και αντίτυπά του στα λατινικά εκδόθηκαν κατά τον 15ο αιώνα στη Γερμανία και τον 17ο αιώνα στην Ισπανία.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για τον αν το βιβλίο είναι αποκύημα της φαντασίας του Lovecraft ή αν ήταν αληθινό, σε κάθε περίπτωση τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει διάφορες απομιμήσεις του “Necronomicon”, που σαρώνουν παγκοσμίως σε πωλήσεις και γίνονται best sellers!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις