Μετά από πολλές συζητήσεις, φήμες και… παρατράγουδα η Σουηδία αποφάσισε να κάνει “επίσημα τα πράγματα” και είναι έτοιμη να υποβάλλει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει επίσημα στη διαδικασία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ για να μπορεί να είναι πλήρες μέλος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της “σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη”, συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

“Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ”, συνέχισε η Άντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι “δεν βλέπει” κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

“Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο”, αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδία, δίνει “τέλος” στο καθεστώς της ουδετερότητας.

Η απόφαση που έλαβε η σουηδική κυβέρνηση θεωρείται ιστορική από τους αναλυτές και θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μια “απάντηση” στις προειδοποιήσεις του Πούτιν.

Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και την Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα δηλώνει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα 16/5 ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια “απειλή”, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών να είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.

Μια τέτοια “διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Αυτή η αντίδραση του Ρώσου προέδρου φαίνεται συγκρατημένη, καθώς η Μόσχα θεωρεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στην γειτονιά της ως υπαρξιακή απειλή με το Κρεμλίνο να δικαιολογεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω των φιλοδοξιών του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρόλο που η υποψηφιότητά του δεν είχε άμεση προοπτική επιτυχίας.

Εντούτοις, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για τους σκοπούς τους «με εντελώς επιθετικό τρόπο».

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια “περίπλοκη κατάσταση διεθνούς ασφάλειας”.

Στη σύνοδο του CSTO μόνο η Λευκορωσία μίλησε ανοιχτά στηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τους παρόντες ηγέτες των άλλων χωρών να παραμένουν σιωπηροί και να μην σχολιάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

“Χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει τις πιέσεις στον μετασοβιετικό χώρο” δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.

Πριν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κρίνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ “δεν θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας”. Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για “ένα σοβαρό λάθος”.

Πλέον, σε περίπτωση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, η Ρωσία θα δει το ΝΑΤΟ να πλησιάζει τα σύνορά της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ωστόσο, έθεσε την ένταξη των δύο χωρών σε μια προοπτική, συγκρίνοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν έχει “εδαφικές διαφορές” με τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Σήμερα ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν εργαστήρια στην Ουκρανία για να δημιουργήσουν “συστατικά βιολογικών όπλων”.

Ειδήσεις σήμερα

Απάντηση μέσω ΗΠΑ δίνει ο Μητσοτάκης στην Τουρκία για Φινλανδία και Σουηδία – “Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για παζάρια”

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – H οικογένεια της Καρολάιν ζητά την καταδίκη του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις