Βρετανία: Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου από την πρωθυπουργία, 44 ημέρες μετά την έναρξη της θητείας της, και καθίσταται η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στη βρετανική Ιστορία.

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Βρετανία και στην απόφαση να παραιτηθεί η Τρας από την πρωθυπουργία, αλλά φαίνεται πώς τίποτα δεν έγινε τυχαία και ακολούθησε το παράδειγμα, τόσων παλιών Βρετανών ηγετών αλλά και ηγετών σε άλλες χώρες στον κόσμο.

Κατά το παρελθόν, πολλοί είναι οι ηγέτες που αναγκάστηκαν να αφήσουν τη θέση τους, καθώς υπήρχαν προβλήματα τα οποία δεν μπορούσαν να διαχειριστούν.

Σύμφωνα με τον Guardian, o “Μιχαήλ ΙΙ” κατάφερε να καθίσει στη θέση του αυτοκράτορα μια ολόκληρη μέρα μετά την παραίτηση του αδερφού του Νικόλα ΙΙ στις 15 Μαρτίου 1917 γιατί άλλαξε το καταστατικό στη χώρα και χρειάστηκε να υπογράψει ένα μανιφέστο όπου αναγνώριζε μια νέα κυβέρνηση η οποία θα έδινε τέλος στον τίτλο του “τσάρου”.

Ένα άλλο πρόσωπο που άντεξε μόλις “εννέα μέρες” στη μοναρχία της Βρετανίας ήταν η Lady Jane Grey, η οποία μπορεί να ήταν πέμπτη για τον θρόνο, αλλά χρειάστηκε να τον πάρει γιατί ήταν Προτεστάντισσα. Ωστόσο, η χώρα ξεσηκώθηκε και ήθελε να δει στη θέση της την πρώτη διάδοχο, Μαρία, και έτσι το συμβούλιο αποφάσισε πως πρέπει να πάρει τη θέση. Και μετά από έναν χρόνο εκτέλεσαν την Jane.

O Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον ήταν ο ένατος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πήρε το χρίσμα το 1841 και σε ηλικία 68 ετών, θεωρούταν ο γηραιότερος πολιτικός που κάθισε στο γραφείο του προέδρου. Αλλά η ατυχία του ήταν μεγάλη, καθώς κατά την 32η μέρα της προεδρίας του, πέθανε μέσα στο γραφείο και έγινε ο ένοικος με τη μικρότερη διάρκεια στον Λευκό Οίκο.

Για 20 λεπτά στο θρόνο

Μια από τις ιστορίες που σίγουρα αξίζει μια θέση στο ‘βιβλίο” των ηγετών που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη θέση τους, είναι αυτή του Louis XIX της Γαλλίας ο οποίος έμεινε στο θρόνο για 20 λεπτά το 1830.

Έχοντας μείνει εκτός Γαλλίας για πολλά χρόνια, αποφάσισε να επιστρέψει για να πάρει τα δικαιώματα του το 1810 και έγινε βασιλιάς μετά την παραίτηση του πατέρα του κατά τη διάρκεια της επανάστασης το 1830. Λεπτομέρειες για τους λόγους που δεν κατάφερε να μείνει στη βασιλεία, δεν έγιναν ποτέ γνωστές αλλά το βιβλίο Γκίνες τον αναγνωρίζει ως τον ηγέτη που είχε τη μικρότερη διάρκεια στην εξουσία.

Οι ηγέτες της Βρετανίας που δεν κατάφεραν να μείνουν στη βρετανική πρωθυπουργία!

ηγέτες της χώρας που δεν κατάφεραν να διατελέσουν πρωθυπουργοί πάνω από ένα έτος.

Τζορτζ Κάνινγκ – 118 ημέρες

Η θητεία του πολιτικού των Τόρις στη Βρετανία έληξε πρόωρα λόγω του θανάτου του, σε ηλικία 57 ετών, πιθανόν από πνευμονία ή φυματίωση, στις 8 Αυγούστου 1827.

Βρετανία – Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον – 143 ημέρες

Ο Viscount Goderich, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον, διαδέχθηκε τον Κάνινγκ, αλλά πάλεψε να συγκρατήσει έναν ταραχώδη συνασπισμό και, με την εμπιστοσύνη του βασιλιά σε αυτόν να εξασθενεί, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1828 στον πέμπτο μήνα της θητείας του.

Άντριου Μπόναρ Λο – 209 ημέρες

Ο Λο αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάιο του 1923 καθώς ο καρκίνος του λάρυγγα από τον οποίο έπασχε βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο και τον δυσκόλευε στις ομιλίες του στο Κοινοβούλιο. Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός πέθανε λιγότερο από έξι μήνες αργότερα.

Ο Κόμης του Ντέβονσαϊρ – 225 ημέρες

Ο Ουίλιαμ Κάβεντις, ο 4ος δούκας του Ντέβονσαϊρ, ένας Ουίγος, θεωρήθηκε de facto πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής κυβέρνησης και παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 1757.

Ο Κόμης του Σέλμπουρν – 265 ημέρες

Ο γεννημένος στο Δουβλίνο Ουίλιαμ Πέτι, ο 2ος κόμης του Σέλμπουρν, ήταν στην εξουσία όταν υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων με την οποία τερματίστηκε ο Αμερικανικός Πόλεμος Ανεξαρτησίας. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 1783, πιεσμένος από την αντιπολίτευση μετά από διαμάχη με τους συναδέλφους του για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Κόμης του Μπιούτ – 317 ημέρες

Ο Τζον Στιούαρτ, 3ος κόμης του Μπιούτ, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός από τη Σκωτία μετά τις Πράξεις της Ένωσης το 1707. Ήταν δάσκαλος του πρίγκιπα Τζορτζ, αργότερα Γεωργίου Γ’, και ανελίχθηκε χάρη στις σχέσεις του με τα Ανάκτορα. Ωστόσο, έπεσε σε δυσμένεια ιδιαίτερα μετά από ένα αντιδημοφιλή φόρο για τον μηλίτη και παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 1763.

Ειδήσεις σήμερα

“Αυτός ο κοινωνικός βάλτος είναι επόμενο” – Καταπέλτης ο Τσίπρας για τον βιασμό της 12χρονης (vid)

Οργή Μενέντεζ για την Τουρκία και συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τους 92 μετανάστες στον Έβρο – “Να ερευνηθεί ο ρόλος του στρατού”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις