Ύστερα από χρόνια, που υπήρξε βασικός υπεύθυνος για τη χάραξη της στρατηγικής της αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έγινε διάδοχος της ηγεσίας της οργάνωσης, στη θέση το Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, το ελλειπές χάρισμα και το ότι βρισκόταν “απέναντι” από ισχυρούς μαχητές του Ισλαμικού κράτους, δεν τον βοηθούσαν να εμπνέει επιθέσεις ενάντια στους δυτικούς στόχους.

Το απόγευμα της Δευτέρας 1/8 ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ότι ο Αϊμάν έχασε τη ζωή του από επίθεση αμερικανικού drone. Η αποκάλυψη έγινε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίθεση έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ. Οι δυσκολίες για τον βετεράνο Αιγύπτιο μαχητή, ήρθαν όταν έπειτα από τον θάνατο του μπιν Λάντεν το 2011, αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα θανάτωσαν μερικούς υπαρχηγούς του, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η ικανότητα του καινούριου – τότε – ηγέτη στον συντονισμό και την παγκόσμια δράση της αλ Κάιντα.

Ο Αϊμάν έβλεπε την οργάνωσή του να παραμερίζεται από τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου το 2011. Οι επαναστάσεις αυτές, προέρχονταν από μεσοαστούς ακτιβιστές και διανοούμενους, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με την αυταρχική διακυβέρνηση της χώρας τους, που κρατούσε χρόνια.

Φημίζονταν για τον αδιάλλακτο και επιθετικό χαρακτήρα του, όμως κινητοποίησε παγκόσμιες ένοπλες οργανώσεις σε σημείο να πραγματοποιούν μαζικές εξεγέρσεις.

Λόγω της βίας αποσταθεροποιήθηκαν χώρες στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η διεθνής οργάνωση με τη “ταυτότητα” που είχε, ως δίκτυο με κεντρική διεύθυνση και ιεραρχία, η οποία εκτέλεσε επίθεση στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, άνηκε στο παρελθόν.

Η επιστροφή της ένοπλης δράσης της ομάδας επέστρεψε σε τοπικό επίπεδο, με τις συγκρούσεις να είναι υποκινούμενες από μία μίξη των τοπικών εντάσεων και των διεθνικών τοπικών δικτύων, που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ένοπλη ισλαμιστική δράση του Ζαουάχρι ανατρέχει σε δεκαετίες.

Η πρώτη φορά που έγινε γνωστό στη διεθνή κοινότητα το όνομα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ήταν τη στιγμή που στάθηκε μέσα σε έναν κλωβό, σε αίθουσα δικαστηρίου, έπειτα από την εκτέλεση του προέδρου από την Αίγυπτο, Ανουάλ αλ-Σαντάτ το 1981.

“Εχουμε θυσιαστεί και είμαστε έτοιμοι για περισσότερες θυσίες μέχρι την νίκη του ισλάμ“, είπε δυνατά ο Ζαουάχρι, ο οποίος φορούσε μια λευκή κελεμπία, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του φώναζαν συνθήματα, καθώς ήταν εξοργισμένοι από την ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογράψει ο Σαντάτ με το Ισραήλ.

Ο Ζαουάχρι φυλακίστηκε για τρία χρόνια για παράνομη κατοχή όπλων, όμως απαλλάχτηκε από τις βασικές κατηγορίες.

Σπούδασε χειρουργική, εξού και το παρατσούκλι του “Ο Γιατρός”. Αφού αποφυλακίστηκε κατευθύνθηκε στο Πακιστάν και εργάστηκε στην Ερυθρά Ημισέληνο θεραπεύοντας ισλαμιστές μουτζαχεντίν. Εκείνη την περίοδο, υπήρχαν πολλοί τραυματισμένοι λόγω του πολέμου μεταξύ αφγανικών και σοβιετικών δυνάμεων.

Εκεί, γνωρίστηκε με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, πλούσιος Σαουδάραβας, ενταγμένος στην αφγανική αντίσταση. Το 1993 ο Ζαουάχρι ανέλαβε την ηγεσία της ισλαμική τζιχάντ Αιγύπτου, με την οποία απέκτησε μία ηγετική φυσιογνωμία της εκστρατείας, λόγω της ανατροπής της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ενός αμιγώς ισλαμικού κράτους, στα μέσα της περιόδου του 1990.

Πάνω από 1.200 Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους.

Ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, τον Ιούνιο του 1995 στην Αντίς Αμπέμπα, ξεκίνησε εκστρατεία καταστολής της ισλαμικής Τζιχάντ, από τις αιγυπτιακές αρχές

Ο μεγαλωμένος, πλέον Ζαουάχρι, με το άσπρο του τουρμπάνι, διέταξε επίθεση το 1995 με στόχο την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Ισλαμαμπάντ, ως απάντηση. Τότε δύο αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά έπεσαν πάνω στις πύλες του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το αιγυπτιακό στρατοδικείο, το 1999, καταδίκασε τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε θάνατο χωρίς να το γνωρίζει. Ως τότε, ζούσε τη, σπαρτιατική ζωή ενός ενόπλου, ενώ είχε βοηθήσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν στη συγκρότηση της αλ Κάιντα.

Το 2003, προβλήθηκε ένα βίντεο από το Αλ Τζαζίρα, το οποίο έδειχνε δύο άνδρες σε μια βουνοπλαγιά να περπατούν. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ήλπιζαν πώς αυτό το θέαμα, θα αποκάλυπτε την τοποθεσία του κρησφύγετου τους.

Απειλούσαν για παγκόσμιο τζιχάντ

Πίστευαν για χρόνια ότι ο Αϊμάν, ήταν κρυμμένος κατά μήκος του συνόρου μεταξύ Πακιστάν Αφγανιστάν.

Το 2022, ανακαλύφθηκε το κρησφύγετο, στην Καμπούλ, της οικογένειάς του -η σύζυγος, η κόρη του και τα παιδιά της -, ενώ ακολούθησε και ο εντοπισμός του ίδιου, σύμφωνα με αποκάλυψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου.

Τη στιγμή που βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού, τις πρωινές ώρες της Κυριακής 31/7, δέχθηκε επίθεση από drone, χωρίς να υπάρξει άλλος τραυματισμός.

Μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν από Αμερικανούς πεζοναύτες, εκεί που κρυβόταν στο Πακιστάν, ακολούθησε η ηγεσία της αλ Κάιντα από τον Ζαουάχρι. Από εκείνη τη στιγμή, δε σταμάτησε να καλεί σε διεθνή τζιχάντ, μέσω βίντεο, με τον ίδιο να έχει δίπλα του πάντα ένα καλάσνικοφ.

Υποσχέθηκε στη μνήμη του Οσάμα μπιν Λάντεν ότι οι επιθέσεις ενάντια της Δύσης δε θα σταματήσουν, λέγοντας ξανά τα απειλητικά λόγια του μπιν Λάντεν :“δεν θα ονειρευτείτε ασφάλεια μέχρι να την ζήσουμε ως πραγματικότητα και μέχρι να εγκαταλείψετε τα εδάφη των μουσουλμάνων”.

Το Ισλαμικό Κράτος την περίοδο 2014 – 2019, στο Ιράκ και τη Συρία, θεωρούταν ακόμη πιο σκληροπυρηνικό, λόγω του ότι συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον των δυτικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Πάντοτε προσπαθούσε να εμπνεύσει τους μουσουλμάνους με πάθος, ο Ζαουάχρι, μέσω του διαδικτύου.

Δηλαδή, σχολίαζε θέματα που θεωρούνται ευαίσθητα, όπως για παράδειγμα η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ή οι ενέργειες που πραγματοποιούσε το Ισλάμ εις βάρος των Παλαιστινίων. Παρ’ όλα αυτά, ο λόγος του δεν έπειθε, ούτε επηρέαζε στον βαθμό που το έκανε ο μπιν Λάντεν.

Πρακτικά, ο Αϊμάν πιστεύεται ότι ήταν μπλεγμένος σε μερικές από τις επιχειρήσεις της αλ Κάιντα, οι οποίες ήταν από τις πιο ισχυρές, ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση των επιθέσεων του 2001, στους Δίδυμους Πύργους.

Διατυπώθηκαν σε βάρος του κατηγορίες, για το ρόλο που φέρεται ότι “έπαιξε”, στις επιθέσεις ενάντια στις πρεσβείες των ΗΠΑ, το 1998, στην Κένυα και την Τανζανία. Είχε κυρώσεις από το FBI τον ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων και βρισκόταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους.

Η οικογένεια του Αϊμά αλ-Ζαουάχρι

Γεννήθηκε το 1995, από πλούσια οικογένεια του Καΐρου, σε αντίθεση με μερικούς από τους οποίους ήταν γεννημένοι στις φτωχογειτονιές και έλκονταν από τις ένοπλες δυνάμεις που πρέσβευαν τον ιερό σκοπό τους.

Μεγάλωσε στο γεμάτο πράσινο, προάστιο Μαάντι, ενώ παράλληλα ήταν εγγονός του μεγάλου ιμάμη του Αλ Άζχαρ, του ανώτατου πνευματικού κέντρου του σουνιτικού ισλάμ και γιος καθηγητή Φαρμακολογίας.

Στην ηλικία των 15 χρονών ασπάστηκε τον ισλαμικό φονταμεταλισμό και εμπνεύστηκε από τις επαναστατικές ιδέες του Αιγύπτιου συγγραφέα Σαΐντ Κουτμπ, ενός ισλαμιστή που εκτελέστηκε το 1966 κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να ανατρέψει το καθεστώς.

Οι περιγραφές των συμφοιτητών του στην Ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου του Καΐρου, τη χρονιά του 1970, τον αναφέρουν ως έναν άνθρωπο γεμάτο ζωή, λάτρη της μουσικής και του κινηματογράφου και έναν νεαρό που αστειευόταν συχνά με τους φίλους του.

Όταν βγήκε από τη φυλακή ήταν ένα εντελώς διαφορετικός άνθρωπος”, ανέφερε ένας γιατρός που σπούδασε με τον Ζαουάχρι, όμως δεν ήθελε να γίνει γνωστό το όνομά του.

Κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, από τον κλωβό της αίθουσας του δικαστηρίου ύστερα από τη δολοφονία του Σαντάτ στη διάρκεια, ο Ζαουάχρι έκανε δηλώσεις στον διεθνή Τύπο, λέγοντας ότι έκαναν φρικτά βασανιστήρια στους μαχητές, εντός των φυλακών, όπως μαστιγώματα και επιθέσεις από άγρια σκυλιά.

″Συνέλαβαν τις συζύγους, τις μητέρες, τους πατέρες, τις αδερφές και τους γιους στη διάρκεια της δίκης για να ασκήσουν ψυχολογική πίεση σε αυτούς τους αθώους κρατούμενους”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Μερικοί συγκρατούμενοί του πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες ριζοσπαστικοποίησαν περισσότερο τον Ζαουάχρι και τον κατεύθυναν προς το μονοπάτι της υλοποίησης του παγκόσμιου τζιχάντ.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 35.948 τα κρούσματα στην Αττική, 14.418 στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά η κατανομή του ΕΟΔΥ

Ξαφνικό… “ντου” Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ Αμαρουσίου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις